Hlavní obsah

Nové iPady zaujmou hlavně výkonem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple odhalila minulý týden hned několik zajímavých počítačů a periferií. Největší pozornost však budí dva nové iPady, neboť patří mezi hlavní tahouny prodejů amerického počítačového gigantu.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Článek

Dva nové tablety se jmenují iPad Air a iPad mini – bez jakýchkoliv číselných označení či dovětků. Americký počítačový gigant ponechává podobný design jako u předchůdců, ale u obou modelů vylepšuje především výkon.

Pracovní tempo totiž udává čipset Apple A12 Bionic, který je chloubou také nejnovějších iPhonů z loňského roku. V současnosti by tak neměla existovat aplikace, na kterou by obě novinky výkonnostně nestačily.

Menší iPad mini nabízí 7,9palcovou úhlopříčku a je vybaven Retina displejem. Tím se chlubí také větší bratříček, který má však 10,5palcovou obrazovku. Vzhledem se novinka zvaná Air mimochodem velmi podobá staršímu iPadu Pro s 10,5palcovou úhlopříčkou. Oba modely se chlubí podporou speciálního pera Apple Pencil.

Fotoaparáty zůstaly stejné jako u předchůdců. Jde o kombinaci předního sedmimegapixelového a zadního osmimegapixelového senzoru, přičemž oba zvládnou natáčet videa v rozlišení Full HD. Výhodou iPadu Air je podpora přídavných klávesnic Apple Smart Keyboard.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini

Důraz na zabezpečení

Velký důraz byl kladen na zabezpečení. K dispozici je tradiční čtečka otisků prstů pod displejem, stejně jako odemykání přístroje pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky nimž přístroj následně odemkne.

Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů. Face ID, tedy odemykání smartphonu pomocí skenu obličeje, by mělo být stejně rychlé a přesné jako u nových iPhonů.

Zájem bude obrovský

Oba nové tablety by se měly podle informací tuzemských prodejců začít prodávat už tento týden v úterý, předobjednávky nicméně byly spuštěny už minulý týden.

A prvotní informace nasvědčují tomu, že zájem o obě novinky bude enormní. V oficiálním internetovém obchodu Applu se totiž doručení tabletů v případě předobjednávky posunulo až na duben.

V praxi to tedy znamená, že při objednání nyní nebude americký počítačový gigant schopen dodat zařízení příští týden – poptávka totiž podle všeho převyšuje nabídku.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Cena je rozumná

Je to dáno patrně i tím, že výrobce nastavil cenovku u obou zařízení poměrně rozumně. Nejlevněji pochopitelně vychází iPad mini s Wifi připojením, zájemci za tento model se 64 GB zaplatí 11 490 Kč.

Příplatek za možnost připojení prostřednictvím standardu LTE navýší cenu o 3500 Kč, tedy na 14 990 Kč. Dražší je vcelku pochopitelně také varianta s větší 256GB pamětí, u té startují ceny na 15 990 Kč.

Nový iPad Air vyjde pochopitelně dráž než jeho menší bratříček. Základní verze s Wifi konektivitou a 64GB pamětí stojí 14 490 Kč. Proti tomu nejvybavenější model s 256GB úložištěm a LTE modemem přijde na 22 490 Kč, tedy téměř dvakrát více než v případě nejlevnější verze iPadu mini.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám