Hlavní obsah

Notebooky dostanou dva displeje. Pro pohodlnější ovládání

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si představuje budoucnost notebooků, demonstrovala společnost Asus na veletrhu Computex. Ukázala totiž nový laptop, který je vybaven dvěma displeji. Ty mají usnadnit především práci na přenosných počítačích.

BEZ KOMENTÁŘE: ZenBook Pro 15Video: ASUS

 
Článek

Dva displeje nabízí jako jeden z prvních nový ZenBook Pro 15. Ten má standardní 15,6palcový displej s rozlišením 4K, a k tomu ještě druhou dotykovou obrazovku, která je zabudovaná v touchpadu pod klávesnicí.

Asus tuto technologii nazývá ScreenPad. Chytrá dotyková ploška nabízí adaptivní funkce s kontextovými nástroji pro zvýšení pracovní efektivity a produktivity a umožňuje, aby si jej uživatelé mohli přizpůsobit vlastním potřebám.

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro 15

Podporované aplikace aktuálně zahrnují Microsoft Word, Excel, PowerPoint a YouTube s podporou dalších populárních aplikací ve vývoji, jako je Asus Sync, která umožňuje uživatelům ovládat svůj telefon přes ScreenPad.

Samotný notebook patří k těm nejvýkonnějším modelům na trhu. Jde o profesionální výkonné monstrum obdařené šestijádrovým procesorem Intel Core i9 osmé generace, grafickou kartou GeForce GTX 1050Ti, 1TB PCIe x4 SSD, gigabitovou Wi-Fi a třemi porty Thunderbolt 3.

BEZ KOMENTÁŘE: ScreenPadVideo: ASUS

V prodeji bude mimochodem také menší ZenBook Pro 14. Jak už samotný název napovídá, ten nabídne 14palcovou obrazovku s Full HD rozlišením. Jeho výbava čítá procesor Intel Core i7 osmé generace, až 16 GB RAM a grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 1050 MAX-Q.

Kdy se obě novinky objeví na pultech obchodů, není zatím jasné. Otazník visí také nad případnou pořizovací cenou.

Apple nabízí také dva displeje

Na dva displeje láká i konkurence, například MacBook Pro od společnosti Apple. Tenký OLED panel lemuje prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na Touch Bar

Třináctipalcový model pohání procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvenci 3,1 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže automaticky přetaktovat na 3,5 GHz. Stroj nabídne až 512GB SSD jednotku a ve všech konfiguracích 8 GB operační paměti. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel Iris 640.

Patnáctipalcový model je ještě výkonnější. Pracovní tempo u něj udává procesor Intel Core i7 při frekvenci 2,9 GHz, který se dokáže přetaktovat až na 3,9 GHz. Ten je doplněn o dedikovanou grafickou kartu AMD Radeon Pro 560 se 4 GB vlastní paměti. Počítá se s 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotkou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám