Hlavní obsah

Notebooky budou zdražovat, je málo komponent

Novinky, adr

Výrobci klíčových komponent pro přenosné počítače, kteří mají své fabriky hlavně na Tchaj-wanu, tvrdí, že laptopy do konce roku podraží. Součástek pro výrobu notebooků je totiž málo, napsal deník DigiTimes.com.

Článek

Nedostatkovým zbožím jsou ploché panely, bateriové články, DVD mechaniky a základní desky. Na dodávkách zboží z Tchaj-wanu závisí valná většina výrobců přenosných počítačů.

Zčásti či úplně zkompletované přístroje jsou produkovány právě na Tchaj-wanu a to tak, aby vyhověly požadavkům zadavatele - nejčastěji výrobce takzvaného "značkového" počítače.

Zatím není jasné, co způsobuje nedostatek některých počítačových komponent. Analytici se domnívají, že jej mohli zapříčinit také sami výrobci, kteří nechtějí držet plné sklady a uměle tak navyšují cenu produktů. 

Nedostatek má trvat dlouho

Podle zdrojů blízkých tchaj-wanským producentům bude nedostatek počítačového hardwaru pokračovat několik měsíců - minimálně do listopadu.

Málo komponent má například společnost Acer, která si stěžuje také na potíže s dodávkami grafických čipů od Nvidie a AMD. Problémy má rovněž Hewlett-Packard, který údajně nemá z čeho poskládat notebooky s úhlopříčkou 12,1 palců.

Americký Dell oznámil, že má potíže s produkcí některých řad přenosných počítačů. Přidala se rovněž Quanta Computer, podle níž je velmi málo některých LCD panelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám