Hlavní obsah

Netbooky zažívají útlum, může za to jejich výkon i tablety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lehké, malé a snadno přenosné netbooky, nedávný hit trhu s počítači, podle deníku The New York Times zažívají útlum. Může za to stále větší obliba tenkých, lehčích a ještě přenositelnějších tabletů, jako je třeba iPad od společnosti Apple. Lidé ale také zjistili, že omezení výkonu u netbooku jsou při každodenním používání mnohem větším problémem, než se původně zdálo.

Foto: Profimedia.cz

Netbooky se už netěší takové oblibě jako dřív.

Článek

Ještě v roce 2009 ve Spojených státech prodeje netbooků vzrostly osminásobně na 7,5 miliónu prodaných zařízení. Na celém světě se pak ztrojnásobily na 34 miliónů kusů. Loni se ale prudký růst zastavil. Podle newyorského deníku to dokládají údaje z předvánočního trhu ve Spojených státech. Odbyt netbooků na něm meziročně klesl o 38 procent.

Svůj podíl na tom mají stále populárnější tablety, kterých jenom Apple loni na celém světě prodal kolem 15 miliónů kusů. Podle analytiků je ale jejich vliv na ústup netbooků ze slávy jenom částečný. Prodeje netbooků totiž klesaly ještě před zahájením iPadu na trh loni v dubnu. Oba výrobky navíc nejsou zcela zaměnitelné. Jeden sází na efektivitu, druhý na atraktivitu, uvedl deník The New York Times.

Za klesající oblibou netbooků tak podle něj mohou být i nižší výkon, jenž k tomuto typu počítačů neodmyslitelně patří. Zákazníci nejprve oceňovali jejich nízkou váhu a cenu. Časem ale zjistili, že mnoho populárních programů na těchto přístrojích příliš nefunguje.

"Lákaly na ultrapřenosnost a láci. Uživatelé ale přišli na to, že kvůli nim podstupují až příliš kompromisů. Nakonec je (netbooky) zklamaly," podotkl analytik Anthony Sacconaghi, který pracuje pro společnost Sanford C. Bernstein & Company.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám