Hlavní obsah

Miniaturní netbooky chytají druhý dech

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Štědrý den se nezadržitelně blíží. Obchodníci jsou v plné zbroji a předhánějí se v lákavých vánočních nabídkách. Pozadu nezůstávají ani výrobci miniaturních netbooků, kteří si v předvánoční čas připravili pro zákazníky spoustu nových modelů. Poradíme, jak se v široké nabídce neztratit.

Foto: Profimedia.cz

Miniaturní netbooky chytají druhý dech.

Článek

Psal se rok 2007 a společnost Asus se rozhodovala, zda má začít vyrábět kompaktní, a přitom levný notebook. Nikdo ještě tehdy netušil, že tyto miniaturní laptopy se stanou fenoménem dnešní doby.

Takzvané netbooky jsou o deset centimetrů menší než tradiční notebooky. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než větší bratříčci.

Kromě drobných rozměrů a nízké hmotnosti jsou netbooky oblíbené především díky své přívětivé ceně. Ta je často až dvakrát nižší než v případě klasických notebooků. Nejlevnější modely startují už pod hranicí šesti tisíc korun.

Výkon na prvním místě

Většina netbooků obsahuje velice podobné součástky. Jednotlivé modely se po technické stránce liší pouze velikostí pevného disku nebo kapacitou operační paměti.

Pozor si je však nutné dát při výběru procesoru, který rozhoduje prakticky o celém výkonu netbooku. Základní modely jsou vybaveny procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Výkonnější netbooky, jejichž cena často přesahuje hranici deseti tisíc korun, jsou však již vybaveny dostatečně výkonnými procesory AMD Athlon či Intel Celeron. Díky nim se dokážou miniaturní přenosné počítače rovnat i svým větším kolegům.

Vyšší výkon těchto procesorů je patrný i při běžných aktivitách, jako je psaní textu, sledování filmů ve vysokém rozlišení nebo brouzdání na internetových stránkách.

Netbooky nejsou pro každého

Zatímco řada současných běžných notebooků svou bohatou výbavou i výkonem dokáže nahradit stolní počítač, u netbooků toto neplatí. Miniaturní laptopy se snaží zaujmout uživatele, kteří potřebují jednoduchý počítač, do něhož si budou moci kdykoliv dělat poznámky a jednoduše se s ním připojí na internet.

Ocení je tak především studenti, kteří jím levně nahradí zastaralé poznámkové bloky. Stejně dobře poslouží díky své jednoduchosti a cenové dostupnosti starším lidem, kteří by si jinak počítač nejspíše ani nepořídili.

Vhodné mohou být také pro jedince, kteří potřebují pracovat dlouho „na baterii“ – tedy bez napájecího adaptéru. Většina netbooků nabídne až 30krát nižší spotřebu, než je tomu u dnešních počítačových sestav. Díky tomu může netbook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin.

Netbooky skrývají ale také řadu nevýhod. Drobné rozměry nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí vyhovovat při psaní každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání na internetu nepohodlný.

Toshiba AC100: nejlehčí a nejtenčí netbook

Toshiba AC100 patří do kategorie nejmenších notebooků. Váží totiž pouhých 870 gramů. Laptop je vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů.

Novinka je vybavena mobilním čipem Nvidia Tegra 250 s frekvencí 1 GHz a 512MB operační pamětí. Data se ukládají na vestavěnou flash paměť s kapacitou 8 GB.

Foto: archiv , Novinky

Výkon notebooku není nijak oslnivý, přesto je na něm práce díky operačnímu systému Android poměrně svižná.

Ve výbavě netbooku nechybí ani integrovaná webkamera, Bluetooth, Wi-Fi či vestavěný 3G/GSM modul pro příjem rychlého internetu.

  • Klady: kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Zápory: nízký výkon a rozlišení displeje
  • Cena: 9500 Kč

Toshiba Libretto W100: dva displeje, žádná klávesnice

Nejspíše kvůli vzrůstající popularitě počítačových tabletů vytvořila společnost Toshiba unikátní Libretto W100 netbook. Ten se na první pohled nijak výrazně neliší od běžných počítačových tabletů, místo klávesnice má však druhý displej.

Foto: archiv , Novinky

Novinka působí poměrně kompaktním dojmem. Každý z displejů má úhlopříčku sedm palců, rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů a podporuje dotykové ovládání. Uvnitř zařízení se ukrývá výkonný procesor Pentium U5400 s frekvencí 1,2 GHz, který obsahuje integrovanou grafiku Intel HD.

Netbook má k dispozici 2 GB operační paměti DDR3, přičemž data ukládá na rychlý SSD disk s kapacitou 62 GB. Samozřejmostí je podpora WiFi, Bluetooth i vestavěná webkamera s rozlišením 1,3 megapixelu.

V Česku by se Toshiba Libretto W100 měla objevit během tohoto měsíce. Stát bude přibližně 24 000 korun.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: dva displeje spotřebovávají více energie
  • Cena: 24 000 Kč

Asus Lamborghini VX6: etrémně výkonný

Asus Lamborghini VX6 patří k těm nejvýkonnějším netbookům, které se v současnosti vyrábějí. Přitom si ale zachovává kompaktní rozměry a nízkou hmotnost. Je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Atom D525, 4 GB operační paměti a výkonným grafickým řešením nVidia ION.

Foto: archiv , Novinky

Díky této konfiguraci nemá stroj problémy s novými hrami ani videem ve vysokém rozlišení. Ve výbavě netbooku nechybí ani Wifi, Bluetooth, USB 3.0, dodáván bude s operačním systémem Windows 7 od Microsoftu.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: při maximálním vytížení vydrží baterie jen dvě hodiny
  • Cena: 15 000 Kč

Lenovo IdeaPad S10-3t: ovládá se dotykem

Na fenomén dotykového ovládání sází také společnost Lenovo se svým modelem IdeaPad S10-3t, který je vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů. Ten je totiž možné ovládat dotykem.

Foto: archiv , Novinky

Uživatel tak může díky barevnému multidotykovému displeji například podepsat svou fotku na obrazovce nebo pomocí dvou prstů zvětšit či zmenšit velikost webové stránky, aby tak měla ideální velikost pro prohlížení.

Co se technických parametrů týče, je Idea -Pad S10-3t vybaven 1,8GHz procesorem Intel Atom, 2GB operační pamětí, vestavěným grafickým čipem Intel GMA 3150 a 250GB pevným diskem.

  • Klady: pohodlné ovládání díky dotykovému displeji
  • Zápory: dotykový displej se rychleji ušpiní
  • Cena: 12 500 Kč

Tablety konkurují

Největší konkurenci pro netbooky představují v dnešní době počítačové tablety. Zájem o ně rozpoutala společnost Apple se svým iPadem.

Tablety nabízejí obdobný výkon jako netbooky. Jsou ale skladnější a ovládají se daleko pohodlněji díky dotykovému displeji.

Zatímco prodeje netbooků pomalu klesají, analytici věští tabletům dobré časy. Podle agentury Gartner stoupne prodej tabletů příští rok z letošních 19,5 miliónu na 54,8 miliónu zařízení. V roce 2014 pak dále vzroste na 208 miliónů prodaných kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám