Hlavní obsah

Nejvýkonnější superpočítač na světě mají Japonci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kóbe

Superpočítač, který vyvinula společnost Fujitsu a japonský výzkumný ústav Riken, byl v nezávislém průzkumu označen za nejvýkonnější počítač na světě. Překonal tak konkurenty z USA a Číny, informovala agentura Bloomberg.

Foto: repro Riken

Nejvýkonnější superpočítač na světě

Článek

Superpočítač Fugaku, pojmenovaný po hoře Fudži, byl postaven za pomoci čipů s architekturou ARM. Ta patří společnosti SoftBank Group. Celý stroj má více než 150 000 procesorů a podle výzkumné organizace TOP500, která dvakrát ročně vytváří seznam nejvýkonnějších počítačů světa, má 2,8krát vyšší výkon než druhý nejrychlejší počítač světa.

Je to poprvé od roku 2011, kdy japonský superpočítač vede žebříček nejrychlejších počítačů světa. V roce 2011 mu vévodil počítač K firmy Fujitsu, který byl prvním počítačem na světě s výkonem více než deset biliard výpočtů za sekundu.

Superpočítač prý potřebuje na úkol 10 000 let. Kvantový to zvládne za 200 sekund

Hardware

Nový superpočítač je instalován v centru pro počítačové vědy Riken ve městě Kóbe. Plný provoz zahájí v příštím roce. Bude pomáhat při výzkumu v různých oblastech, od vývoje léků až po předpověď počasí, a pomůže formovat politická rozhodnutí.

Fugaku má výkon více než 415 biliard výpočtů za sekundu. Druhá příčka patří americkému počítači Summit, který vyvinula organizace Oak Ridge National Laboratory. Třetí příčku obsadily také Spojené státy, pětici nejvýkonnějších počítačů světa uzavírají počítače z Číny, uvedla agentura Kjódó.

Jak pracují superpočítače
Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

Škodovka má vlastní superpočítač

Patrně nejvýkonnější podnikový superpočítač v republice spustila mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Soustava velkého množství výkonných strojů se využívá...

Výběr článků

Načítám