Hlavní obsah

Nejtenčí notebook od Applu stojí 29 990 Kč, prodej začne příští týden

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští prodejci již zařadili do svých nabídek v rámci předobjednávky nový MacBook Air, jehož hlavním lákadlem má být nový čip Apple M1. Samotný prodej obou nabízených konfigurací by měl odstartovat nicméně až příští týden.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Článek

MacBook Air je nejtenčím a nejkompaktnějším laptopem v nabídce společnosti Apple. Váží 1,29 kg a jeho tloušťka se díky zkoseným bočnicím pohybuje od 0,41 do 1,61 cm. Zbylé rozměry jsou víceméně dané 13,3palcovou obrazovkou s LED podsvícením a technologií IPS.

To nejzajímavější se nicméně ukrývá uvnitř novinky. V útrobách nejnovějšího MacBooku Air totiž nalezneme nový čip Apple M1. Díky němu by měla být novinka až třikrát výkonnější. Apple se chlubí tím, že novinka je s novým procesorem dokonce výkonnější než 98 procent konkurenčních notebooků prodaných v uplynulém roce.

Apple překvapil, ukázal tři nové stroje

Internet a PC

Další výhodou má být naprostá tichost, čip M1 se navzdory vyššímu výkonu obejde bez aktivního ventilátoru.

Výrazně se má prodloužit také výdrž baterie. Při surfování po webu se notebook s logem nakousnutého jablka obejde bez nabíjení po dobu až 15 hodin, při sledování videa dokonce až 18 hodin.

Je nutné zdůraznit, že nový čip Apple M1 nicméně staví na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesor založený na architektuře ARM, které se v současnosti používají spíše v mobilních telefonech a tabletech než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Dvě různé konfigurace

V prodeji budou dvě různé konfigurace, které se budou lišit především velikostí úložného prostoru. Na 29 990 Kč vyjde verze s 256GB SSD jednotkou, na 37 990 Kč pak 512GB modelů. Druhé zmiňované provedení bude mít navíc i o něco výkonnější grafiku, neboť nabídne osm jader místo základních sedmi.

Nejtenčí notebook s logem nakousnutého jablka láká v obou konfiguracích také na klávesnici Magic Keyboard, se kterou jako první přišel 16palcový MacBook Pro. Zdokonalený nůžkový mechanismus s 1mm zdvihem umožňuje pohodlné a tiché psaní s přesnou odezvou. Šipky v uspořádání do obráceného T usnadní projíždění řádků kódu, procházení tabulek i hraní her. Samozřejmostí je podsvícení jednotlivých kláves.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o notebooky stoupl až o polovinu

Zájem o notebooky je v současnosti o 40 procent až polovinu vyšší než loni. Objevují se výpadky v dodávkách. Může za to zvýšená poptávka firem i domácností...

Výběr článků

Načítám