Hlavní obsah

Nejlevnější konzoli nové generace má Microsoft. Nové Xboxy jsou v obchodech

Novinky, huj

V úterý se začaly oficiálně prodávat dva nové Xboxy od společnosti Microsoft. Vedle výkonného modelu Series X lidé mohou zakoupit také odlehčenou variantu Series S – ta je přitom nejlevnější konzolí nové generace.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

V rámci předobjednávek byly obě nové konzole k mání již několik týdnů, oficiálně však prodej odstartoval až nyní. Případní zájemci za Xbox Series X zaplatí 13 499 Kč, levnější verze Xbox Series S stojí 7999 Kč.

Atraktivnější cenovky dosáhl Microsoft vcelku jednoduše, snížil výkon konzole a navíc ubral i optickou mechaniku.

To Sony zvolilo zcela jiný recept. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. Cena levného modelu je tedy vyšší než v případě Xboxu Series S, ale výkon je v případě obou konzolí od Sony zcela totožný. Za zmiňovanou částku 10 790 Kč tedy případní zájemci získají úplně stejný herní komfort jako v případě dražší pětky.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

Představení televizní konzole PlayStation 5 od Sony.Video: archiv výrobce

Špičkový výkon

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Nový Xbox Series XVideo: archív výrobce

Menší a levnější

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je také novinka daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro bude podporovat ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole bude schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky. Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak bude konzole nabízet dostatek systémových prostředků pro převod her z full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K však bude stavěna spíše konzole Series X.

Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám