Hlavní obsah

Nejlepší PC od Applu vypadá jako odpadkový koš. Stojí 250 000 Kč

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple prakticky vždy sázela u svých počítačů na design. To je vidět i u vrcholného modelu Mac Pro, který nabízí velmi neokoukaný kulatý tvar. Zároveň je vybaven tím nejlepším hardwarem, jaký lze v dnešní době zakoupit. I kvůli tomu se ale cenovka vyšplhala na astronomickou sumu, za níž byste si bez větších problémů obstarali klidně i nové auto.

Foto: Apple

Mac Pro

Článek

V základu se nabízí Apple Mac Pro ve dvou variantách, buď se čtyřjádrovým procesorem Intel Xeon E5 za 74 990 Kč, nebo s šestijádrovým Xeonem E5 za 99 990 Kč. Druhá zmiňovaná verze má navíc více operační paměti a lepší grafiku.

Foto: Novinky

V základu je možné vybírat ze dvou různých konfigurací, které je však možné dále přizpůsobit.

Pro opravdové fajnšmekry ale výrobce s logem nakousnutého jablka nabízí možnost individuální konfigurace, díky níž je možné vyzbrojit sestavu ještě výkonnějšími součástkami. Pokud bychom sáhli po tom opravdu nejlepším, vyšplhala by se částka za počítač až na 254 590 Kč.

V takovém případě by byl Mac Pro vybaven 12jádrovým procesorem Intel Xeon E5 s taktem 2,7 GHz, 64 GB operační paměti a dvěma grafickými kartami AMD FirePro D700. Z nich má každá 6 GB vlastní paměti typu GDDR5.

Foto: Novinky

Nabídka Macu Pro v internetovém obchodu Applu

Pro uložení dat pak v nejvyšší konfiguraci slouží SSD jednotka s kapacitou 1 TB. Především s ohledem na vysoký výkon se u této sestavy vůbec nenabízí možnost instalace klasického pevného disku, ale pouze rychlejších flashových pamětí.

Kromě výkonného hardwaru získá případný zájemce také velmi elegantní stroj. Mac Pro totiž není žádná nudná šedá krabice, na rozdíl od celé řady konkurenčních modelů. Tento stroj má kulatou skříň, která je vyvedena v lesklé černé barvě. Zatímco některým se design vrcholného modelu líbí, zlí jazykové poukazují na to, že vypadá jako odpadkový koš.

Příplatková výbava za statisíce

U sestavy Apple na svých stránkách uvádí, že doba dodání je aktuálně jeden měsíc. Roli přitom nehraje zvolená konfigurace ani dodatečná výbava. Ta přitom může s celkovou částkou za sestavu také pěkně zamávat.

Foto: Novinky

Nabídka volitelné výbavy je opravdu široká

Například za 4K displej s úhlopříčkou 31,5 palce z produkce Sharpu lidé zaplatí 106 999 Kč. Ceny za myš, dotykovou podložku trackpad a bezdrátovou klávesnici se pohybují také v tisících. To samé platí i o profesionálním softwaru pro práci s videem, hudbou a fotografiemi.

Pokud by zájemce byl ochoten přikoupit i externí datové uložiště a nutnou kabeláž, cena by v celkovém součtu stoupla až k hranici půl miliónu korun. Nutno podotknout, že největší část této sumy tvoří zmiňovaný 4K displej. Koupit je ale možné klidně jen 27palcový Full HD displej za 26 990 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám