Hlavní obsah

Nabídl PC běžným lidem. Steve Wozniak změnil tvář počítačového průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jednou z nejuznávanějších osobností světa IT technologií. Steve Wozniak podle mnohých uvedl počítače do domácností běžných lidí. Spoluzaložil firmu Apple Computer a v prvních letech byl jejím klíčovým vývojářem. Vymyslel počítače Apple I a Apple II., v nejlepším ale firmu opustil a vrhl se na další projekty.

Foto: Apple

Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak.

Článek

Milovník kanadských žertů a autor několika patentů rád přijímá nové výzvy. V současnosti přednáší na téma počítačových technologií. V úterý oslaví sedmdesátiny.

„Jsem rád u zrodu nových produktů, které mění svět, miluji diskuse vývojových týmů, které se snaží rozvíjet technologie,“ prohlásil expert s přezdívkou Woz, na kterého se letos mohou těšit i čeští příznivci. V Praze bude v listopadu na konferenci české IT firmy OKsystem hovořit o vývoji umělé inteligence a bezpečnosti digitální komunikace.

Světu techniky propadl geniální konstruktér už jako malý kluk. V autobiografii s názvem iWoz (vyšla i česky v roce 2007) přiznává, že nejvíce jej v tomto směru ovlivnil otec, který jako inženýr pracoval na utajovaném raketovém programu ve firmě Lockheed. Rodina žila v kalifornském San José.

Před deseti lety se zrodila legenda. Steve Jobs odhalil první iPhone

Mobil

Seznámení s Jobsem

Od radioamatérství (první amatérské rádio vyrobil v jedenácti letech) se Woz postupně dostal ke konstruování vlastních projektů. Svůj první počítač sestrojil za studií na Kalifornské univerzitě s kamarádem Billem Fernandezem. Jmenoval se po jejich oblíbené limonádě – Cream Soda. Byla to dřevěná skříňka s panelem blikajících světýlek a program byl napsán na děrném štítku. Psal se rok 1971, který byl výjimečný i tím, že se Wozniak seznámil se Stevem Jobsem.

Dokonale se sešli. Woz, inženýr tělem i duší, přicházel s převratnými technickými nápady, zatímco talentovaný obchodník Jobs dokázal zajistit výrobkům bezvadný marketing.

Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) a Steve Wozniak na archivním snímku.

V roce 1975 sestrojil Wozniak počítač Apple I. Byl to jeden z prvních osobních počítačů a obsahoval jen vnitřnosti, takzvanou stavebnici – klávesnici, monitor,  a krabici si zákazník musel sehnat sám.

Jobs navrhl, že by tento počítač měli nabídnout všem zájemcům. Nakoupili součástky pro první počítačové sady a začali je prodávat, zákazníkům je posílali poštou.

Tento počítač se stal prvním produktem nově založené společnosti Apple Computer. Prodával se za „ďábelskou“ cenu 666 dolarů a postupně se rozšířil do více než jednoho milionu domácností po celém světě.

Foto: aukční síň Breker

Počítač Apple 1.

Podruhé a lépe

Jeho vylepšená verze, Apple II, posléze přinesl podporu barev, grafiku s vysokým rozlišením, zvuk a také se k němu daly připojit herní ovladače. Byl to první osobní počítač na světě s barevným výstupem. Což byla v té době taková vzácnost, že Apple tuto novinku propagoval i svým logem, tehdy v podobě duhového nakousnutého jablka, které firma používala do roku 1998.

Pro ukládání programů a jejich nahrávání do počítače sloužil ze začátku obyčejný kazetový magnetofon, později Wozniak zkonstruoval rovněž připojení pro disketovou mechaniku.

Foto: Profimedia.cz

Počítač Apple II.

Z Applu odešel

S postupným vývojem firmy Apple Computers v počítačový gigant se ale Woz s jejím vedením rozešel a v polovině 80. let založil firmu Cloud 9, která podle něj uvedla na trh první univerzální dálkový ovladač. Další z jeho firem se například věnuje vývoji GPS navigací.

Miliony dolarů věnoval na podporu počítačové gramotnosti, na rozvoj muzeí a baletu v oblasti Sanfranciského zálivu. Ze svého financoval i dva ročníky velkolepých obřích koncertů, známých jako US festival, které byly pro mnohé Američany Woodstockem 80. let.

V současnosti žije Woz v kalifornském Los Gatos a je počtvrté ženatý, má celkem čtyři děti. Rád hraje tetris a pólo na elektrickém vozítku Segway. V roce 2009 se účastnil soutěže Stardance a tančil s Karinou Smirnoffovou. A je po něm pojmenována ulice v rodném San José, která se nazývá Woz Way.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám