Hlavní obsah

Myš dokáže nabít chytrý telefon

Novinky, mif

Moderní smartphony jsou rok od roku výkonnější a chytřejší, vyřešit otázku jejich dlouhé výdrže ale výrobci zatím příliš nedokázali. Většina modelů se bez nabíječky neobejde více jak den. Problém do jisté míry mohou řešit záložní akumulátory, které na cestách suplují funkce elektrických zásuvek. Jeden takový se ukrývá i v nové myši Genius Energy Mouse.

Foto: archív výrobce

Energy Mouse

Článek

Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od obyčejných bezdrátových myší. Má pravé a levé tlačítko a uprostřed je umístěno kolečko pro snadný pohyb v dokumentech. K počítači se připojuje pomocí USB adaptéru, díky kterému dokáže fungovat ve vzdálenosti až deseti metrů.

Tato počítačová periferie ale zároveň slouží jako nabíječka pro mobilní telefony. V myši se totiž ukrývá zabudovaný akumulátor s kapacitou 2700 mAh – pro nabíjení stačí připojit kabel do USB konektoru na zadní straně. O tom, kolik energie novince ještě zbývá, informují čtyři LED diody.

Foto: archív výrobce

O tom, kolik energie novince ještě zbývá, informují čtyři LED diody.

Část kapacity akumulátoru si myš vždy ponechává pro sebe. Nikdy by se tak nemělo stát, že kvůli nabíjení mobilu nakonec uživatel přijde o možnost používat počítačovou myš. Nabíječka přijde vhod především na cestách v autobusech nebo vlacích, kde nemusí být napájení z notebooku kvůli nedostatku místa často ani možné.

Genius Energy Mouse se prodává ve třech barevných variantách – červené, stříbrné a modré. Ceny se podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, pohybují od 406 do 641 Kč.

Nabíjet mobil dokážou i unikátní boty

Vyzrát na nedostatečnou výdrž mobilních zařízení se snaží také američtí studenti, kteří ve zdroj elektrické energie proměnili obyčejnou botu. „Toto zařízení může být používáno pro nabíjení menších přenosných elektronických přístrojů, třeba mobilních telefonů,“ uvedl student Julian Castro, který se podílel na vývoji novinky.

Studenti vynalezli boty, které mohou při chůzi nabíjet mobilVideo: Rice University

Podle něj má ale zařízení daleko větší potenciál a mohlo by být využito i k záchraně lidských životů. „Zdokonalené zařízení by mohlo pohánět i medicínské přístroje, jako jsou kardiostimulátory nebo srdeční pumpy,“ nastínil budoucí plány Castro.

PediPower pracuje na velmi jednoduchém principu, což je jednou z jeho největších předností. K podrážce boty je přidělaný speciální nástavec, který se stlačí při každém došlápnutí. S jeho pomocí je poháněn speciální motorek, který vytváří elektřinu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám