Hlavní obsah

Moderní počítače se budou ukrývat v zrcadlech i kuchyňských linkách

Novinky, Miloslav Fišer

Zatímco před deseti lety neměla doma počítač ani polovina Čechů, dnes nás obklopují na každém kroku. A to ať už se bavíme o noteboocích, chytrých mobilních telefonech nebo počítačových tabletech. Podle vize společnosti Corning se v nedaleké budoucnosti vztah lidí s výpočetní technikou ještě více prohloubí.

Článek

Ranní zprávy si přečteme hned u čištění zubů. Počítače se totiž budou ukrývat přímo v zrcadlech. Klávesnice ani myš k nim nebude potřeba. Vše se bude jednoduše ovládat dotekem.

U umyvadla se samozřejmě nepracuje nejlépe, e-maily tak bude lepší vyřídit až v dalším kroku – při přípravě snídaně v kuchyni. Podle společnosti Corning je totiž jen otázkou času, než se dotykové displeje začnou montovat do pracovních desek kuchyňských linek.

Moderní technologie nás neopustí ani při cestě do práce. Zabudované počítače nebudou chybět ani v osobních automobilech. Poskytnou přístup k čerstvým zprávám na internetu, e-mailu i sociálním sítím.

Rok 2019 podle Microsoftu  

Video o tom, jak bude vypadat nedaleká budoucnost, natočila před dvěma roky také společnost Microsoft. Základem její vize je jednoduchost.

Jediné kapesní zařízení by mělo umožnit lidem nahradit mobil, kapesní počítač i notebook. Pomocí malé chytré krabičky s dotykovým displejem bychom organizovali svůj čas, komunikovali s přáteli, připravili si jídlo v mikrovlnné troubě nebo nastartovali automobil.

V roce 2050 budou roboti téměř srovnatelní s lidmi  

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokáží zpracovat více vláken najednou.

S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za 50 let. Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám