Hlavní obsah

Místo lidí se budou setkávat hologramy, plánuje Microsoft

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pandemii koronaviru museli lidé rapidně omezit své kontakty. A nic nenasvědčuje tomu, že by se v dohledné době situace vrátila jako mávnutím kouzelného proutku opět do normálu. I to je patrně jeden z důvodů, proč Microsoft přichystal platformu Mesh.

Představení platformy Microsoft MeshVideo: archív tvůrců

 
Článek

Mesh si klade za cíl propojit virtuální svět s tím reálným. Jde v podstatě o rozhraní, díky kterému si budete moci do svého obýváku nebo kanceláře zvát další lidi. Samozřejmě tam nebudou fyzicky, ale jako hologramy – zobrazí se v prostoru úplně stejně jako další předměty.

Microsoft si od novinky slibuje, že bude sloužit například při výuce či spolupráci na různých projektech ve firmách, kdy lidé nemohou být společně v jedné místnosti fyzicky. Učitelé tak budou moci přednášet interaktivní formou klidně i pro studenty na druhém konci světa.

Foto: archív tvůrců

Platforma Microsoft Mesh

První ukázky nasvědčují tomu, že to bude stejný zážitek, jako když budou všichni společně v jedné třídě. A pochopitelně stejným způsobem mohou využít celý systém i spolupracovníci ve firmách.

V době přísných protiepidemiologických opatření pak může hrát platforma Mesh klíčovou roli také v otázce kultury – využita může být například u nejrůznějších zábavních akcí a koncertů.

Aby celý systém fungoval tak, jak je popsáno výše, budou lidé potřebovat kompatibilní brýle pro rozšířenou realitu. Má jít například o dříve představený model HoloLens 2, který pochází přímo z dílny Microsoftu.

Co umí brýle HoloLens 2?

Dvojka mimochodem vychází ze stejného konceptu jako starší jednička, výrobce nicméně celou řadu důležitých prvků vylepšil. Brýle jsou například celkově kompaktnější a pohodlnější na nošení. Je to dáno především tím, že konstrukce je nyní vyrobena z karbonu, který je lehčí, a přitom pevnější.

Přední část modelu je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

Brýle Microsoft HoloLens 2 se zatím oficiálně prodávají pouze v zahraničí. Kdy budou uvedeny na tuzemský trh, není zatím jasné. A to samé platí také o platformě Mesh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám