Hlavní obsah

Miniaturní a úsporný počítač od Zotacu nabídne výkonnou grafiku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Zotac vyrobila novou miniaturní počítačovou sestavu, která není o moc větší než tolik oblíbené netbooky. Přestože novinka na stole nezabere mnoho místa, dokáže nahradit běžný stolní počítač – je totiž postavena na platformě nVidia ION. Díky ní nabídne dostatečný výkon pro plynulý chod operačního systému Windows 7 a dekódování HD videa.

Foto: Novinky

Zotac ZBOX HD

Článek

Nový počítač Zotac ZBOX HD spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné osobní počítače a přitom nabídnou podobný výkon, jako jejich větší bratříčci.

Foto: Novinky

Zotac ZBOX HD

Srdcem počítače je procesor Intel Atom 330 s frekvencí 1,6 GHz. K dispozici je ale také výkonnější a samozřejmě dražší varianta s dvoujádrovým procesorem AMD Athlon Neo X2, který je taktován na frekvenci 1,5 GHz.

Dostatečný výkon zajišťuje grafická karta GeForce 9400 integrovaná se sdílenou pamětí až 896 MB, která nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D. Hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace. Výkonnější varianta je pak vybavena grafickou kartou AMD Radeon HD3200.

Foto: Novinky

Zotac ZBOX HD

Sestava má k dispozici 2 GB operační paměti typu DDR2, kterou lze díky dvěma slotům jednoduše rozšířit až na 4 GB. Pro ukládání dat slouží 2,5palcový pevný disk s kapacitou pouhých 160 GB. Ten bohužel navíc dosahuje rychlosti jen 5 400 ot./min., což může celou sestavu nepříjemně brzdit při práci.

O technologii nVidia ION

Nízký výkon procesoru Intel Atom způsobil, že poměrně početná skupina zákazníků si malý počítač se srdcem Intel Atom nepořídila vůbec.

Zachráncem se ukázala být Nvidia, která připravila platformu ION. Nejde o žádný zázrak, neboť vychází z již existujících komponent, zásadní rozdíl ale hledejte ve výkonu. [celá zpráva]

Nvidia Ion nabídne grafické jádro GeForce 9400, které se nedá se současnou tragédií srovnávat. Nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D, hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace.

Prozatím bohužel není známo, kdy se nettop Zotac ZBOX HD objeví na našem trhu, ani kolik bude stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám