Hlavní obsah

Miniaturní a úsporný počítač od Aceru nabídne výkonnou herní grafiku

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Acer vyrobila nový miniaturní stolní počítač, který je vybaven stejnými součástkami, jako tolik oblíbené netbooky. Oproti nim ale novinka nabídne grafickou kartu Nvidia, která disponuje dostatečným výkonem i pro hraní novějších 3D videohrer a pro plynulý chod operačního systému Windows Vista.

Foto: Archiv, Novinky

Nettop Acer AspireRevo

Článek

Nový počítač AspireRevo od společnosti Acer spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné osobní počítače a přitom nabídnou podobný výkon, jako jejich větší bratříčci.

Srdcem počítače je procesor Intel Atom 230 s frekvencí 1,6 GHz. Dostatečný výkon zajišťuje grafická karta Nvidia ION, která dovolí přehrávat filmy ve vysokém rozlišení 1080p a hrát i náročnější 3D hry s rozhraním DirectX 10.

Nový nettop bude nabízen v různých variantách s pevným diskem i tichou a energeticky nenáročnou SSD jednotkou. Kvůli drobným rozměrům 18 x 18 x 3 centimetry ale bohužel nebude novinka disponovat žádnou optickou mechanikou, podobně jako je tomu takřka u všech miniaturních netbooků.

Foto: Archiv, Novinky

Drobné rozměry nettopu AspireRevo v porovnání s dalším počítačovým příslušenstvím.

K internetu se s počítačem připojíte pomocí bezdrátové sítě WiFi nebo díky rychlému gigabytovému ethernetu. Ve výbavě nettopu nechybí ani zvuková karta s prostorovým zvukem, či HDMI, eSata a USB konektory.

Funkce miniaturního PC je možné dále rozšiřovat například o televizní tuner pomocí Mini PCI Express slotu, kterým disponuje většina notebooků.

Ve volitelné výbavě bude možné zakoupit například i speciální 3D ovladač, který je obdobou herního joysticku od televizní konzole Nintendo Wii. Ten bude sloužit jako dálkový ovladač multimediálního centra, tenisová raketa, baseballová pálka, či jako střelná zbraň ve hrách.

Počítač ApireRevo bude dodáván s operačním systémem Windows Vista Home Basic nebo Premium. Cena novinky by se v nejnižší konfiguraci měla pohybovat okolo 10 tisíc korun.

Technické parametry počítače Acer AspireRevo
ProcesorIntel Atom 230 s frekvencí 1,6 GHz
Grafická kartaNvidia ION
Operační paměťaž 4 GB DDR2
Pevný disk2,5palcový HDD s kapacitou 250 GB nebo SSD jednotka
Ostatníbezdrátové připojení WiFi, gigabytový ethernet, HDMI, eSata, 6x USB, 7.1 zvuková karta
Operační systémWindows Vista
Rozměry18 x 18 x 3 cm

Nvidia ION pod drobnohledem

Nízký výkon procesoru Intel Atom způsobil, že poměrně početná skupina zákazníků si malý počítač se srdcem Intel Atom nepořídila vůbec. Zachráncem se ukázala být Nvidia, která připravuje platformu ION. Nejde o žádný zázrak, neboť vychází z již existujících komponent, zásadní rozdíl hledejte ve výkonu.

Nvidia Ion nabídne grafické jádro GeForce 9400, které se nedá se současnou tragédií srovnávat. Nabízí digitální výstup, ohromný výkon i pro 3D, hodí se tak i pro OS Windows Vista a 7. Dekódování HD videa je samozřejmostí, podobně jako podpora pro CUDA aplikace. Tím pádem je možné například přes program „Badaboom Media Convertor“ převádět video pro kapesní přehrávač nebo mobilní telefon bez dlouhého čekání.

:. Počítač prezentovaný na CES 2009 se vešel do dlaně, uvnitř byl dokonce i pevný disk 2,5" a napájecí zdroj (DC-DC).

FOTO: mas, Novinky

První funkční prototyp počítače s procesorem Atom a čipovou sadou Nvidia se představil už v Las Vegas na veletrhu CES letos v lednu. Ukázka demonstrovala schopnosti zařízení o rozměrech 145 x 38 x 112mm včetně 2,5“ pevného disku. Jen optickou mechaniku je nutné připojit externě. Návštěvníci si mohli zahrát hru Call of Duty 4, podívat se na video s datovým tokem 25Mbit/s, tedy adekvátnímu Blu-ray diskům.

Co je to Nettop?

Netbooky se staly za krátkou dobu své existence naprostým fenoménem. Uživatelé začali těmto miniaturním a levným laptopům dávat přednost před plnohodnotnými notebooky, i když věděli, že mají podstatně nižní početní výkon. Tento trend se postupně začal promítat i do stolních počítačů, a tak vzniknul první nettop.

Nettop je v podstatě miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách, jako většina netbooků. Nejčastěji je osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

Nettopy jsou nejčastěji osazovány operačním systémem Windows XP nebo méně náročnými a levnějšími linuxovými distribucemi. S takovým systémem miniaturní počítač svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Nvidia však nebude vyrábět základní desky nebo celá řešení. Bude pouze prodávat své řešení OEM výrobcům, kteří potom mohou (ale nemusí) využít všech výhod platformy Ion. Na těch také bude záležet, zda postaví Ion jako stolní minipočítač či jako malý a lehký notebook. Pravděpodobně se dočkáme různých kreací na téma MacBook Air.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám