Hlavní obsah

Western Digital koupí výrobce paměťových čipů SanDisk za 453 miliard korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Western Digital patří mezi největší výrobce pevných disků na světě, přesto se snaží ještě více růst. Dopomoci by mu k tomu měla akvizice společnosti SanDisk, která se zaměřuje na výrobu paměťových čipů. Celá transakce má cenu 19 miliard dolarů, tedy více než 453 miliard korun.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

SanDisk je jedním z největších výrobců tzv. NAND paměťových čipů.

Článek

Western Digital zaplatí za jednu akcii SanDisku 86,5 USD. Obchod již posvětily správní rady obou dotčených firem, v SanDisku ale budou mít poslední slovo jednotliví akcionáři.

Zájem Western Digitalu o společnost SanDisk je vcelku pochopitelný. Western Digital totiž vyniká ve výrobě klasických pevných disků, které jsou ale postupně vytlačovány z trhu modernějšími SSD jednotkami. A právě těmi se mimo jiné zabývá společnost SanDisk.

Western Digital si tak akvizicí dělá zadní vrátka, aby si udržel stále dominantní postavení ve světě úložných systémů.

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám