Hlavní obsah

Levný tablet dostane posilu, Microsoft ukázal kompaktní notebook

Novinky, bri

Americký Microsoft již nějakou dobu láká na levné tablety řady Surface Go, aktuálně dokonce nabízí již jejich druhou generaci. Sérii levných zařízení nyní nově doplní také notebook, softwarový gigant jej pojmenoval Surface Laptop Go.

Představení levného přenosného počítače Surface Laptop GoVideo: Archív výrobce

 
Článek

Ceny nejlevnějších notebooků na trhu startují již pod hranicí pěti tisíc korun. Konkurovat takovým strojům, jejichž výkon je značně kompromisní, ale Microsoft nechce. Je potřeba si uvědomit, že americký softwarový gigant doposud nabízel své přístroje především v prémiovém segmentu, kde nebylo problém za počítač utratit klidně i více než 100 tisíc korun.

V případě novinky Surface Laptop Go tak působí avizovaná cenovka 649 eur (17 590 Kč) poměrně atraktivně. A to především s ohledem na nabízenou výbavu. V dané cenové kategorii totiž působí novinka až nezvykle kompaktně, je vybavena 12,4palcovým displejem PixelSense.

Foto: archív výrobce

Surface Laptop Go

Praktické je také to, že celou obrazovku je možné ovládat díky speciální vrstvě dotyky, podobně jako běžný tablet. Ovládat celé zařízení se dá nicméně také pomocí velkého trackpadu i klávesnice. Ta má nízký zdvih 1,3 mm a jednotlivé klávesy nabízejí plnou velikost, což rozhodně není u takto kompaktních strojů samozřejmostí.

Surface Laptop Go je vybaven čtyřjádrovým procesorem Core i5 10. generace od Intelu, až 16 GB operační paměti a 256GB úložištěm. Vybrané konfigurace mohou disponovat také integrovanou čtečkou otisků prstů pro pohodlnější přihlašování. Výdrž baterie by se měla pohybovat až okolo 13 hodin, nechybí ani podpora rychlého nabíjení.

Novinka nabízí integrovanou HD webkameru a mikrofony se studiovou kvalitou, dále jsou k dispozici reproduktory Omnisonic s technologií Dolby Audio. Konektorová výbava čítá porty USB-A i USB-C, z bezdrátových standardů je k dispozici WiFi a Bluetooth.

Hybrid Surface Book 3 vypadá stejně jako předchůdce, je ale rychlejší a má lepší výdrž

Hardware

Jde to i levněji

Pro jedince, kteří touží ještě po atraktivnější cenovce, je k dispozici tablet Surface Go 2. Základní model se nabízí již za 13 490 Kč.

Svým vzhledem se Surface Go 2 velmi podobá první generaci, je totiž úplně stejně velký. Výrobci se ale podařilo do stejného těla vtěsnat větší displej s vyšším rozlišením – dvojka má totiž okolo dotykové plochy tenčí rámečky.

Nejlevnější počítač v nabídce Microsoftu je Surface Go 2Video: archív výrobce

Obrazovka nabízí plochu 10,5 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1280 pixelů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a umí rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku. Šikovné je také to, že k modelu Surface Go 2 půjde připojit klávesnice, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže novinka nahradit při práci i notebook.

Surface Go 2 je k mání v různých konfiguracích, vybírat je možné mezi základním procesorem Intel Pentium Gold 4425Y či výkonnějším provedením s čipem Intel Core m3-8100Y. Obě varianty jsou ale svižnější než předchůdce.

Jednotlivé modely se od sebe mohou lišit také pamětí, operační může mít kapacitu 4 nebo 8 GB, úložiště pak 64 nebo 128 GB. V obou případech jde přitom o rychlou SSD jednotku. Kapacitu úložiště je možné ještě rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Microsoft chce ovládnout svět sluchátek

Společnost Microsoft rozšířila svou nabídku o dvoje nová sluchátka, vedle malých bezdrátových pecek Surface Earbuds se zákazníky bude snažit zaujmout velkým...

Výběr článků

Načítám