Hlavní obsah

Levné SSD disky nabízejí vysoké přenosové rychlosti

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky každá prodávaná SSD jednotka je rychlejší než většina pevných disků, i mezi SSD jsou ale rozdíly v rychlosti. Novinka Kingston KC2500 ale ukazuje, že i levné modely mohou nabízet vysoké přenosové rychlosti. Cena základní 250GB varianty totiž startuje na 1650 Kč.

Foto: archív výrobce

Kingston KC2500

Článek

Novinka od Kingstonu sází na rychlý a spolehlivý formát M.2 (2280). Kompatibilní je tedy pouze se základními deskami, které tento standard podporují. Připojit sice půjde prostřednictvím redukcí i k jiným portům, ale v takovém případě již přenosové rychlosti nebudou tak vysoké.

Na výběr jsou modely s kapacitou 250 GB, 512 GB a 1 TB. Výrobce u všech provedení udává rychlost čtení až 3500 MB/s. Rychlosti zápisu jsou pak odstupňovány podle kapacity, nejrychlejší je totiž největší 1TB provedení – nabízí rychlost až 2900 MB/s.

Špičkové SSD disky nabízí kapacitu 7,68 TB, pro běžné smrtelníky ale nejsou

Hardware

Verze s kapacitou 512 GB se pak chlubí zápisem 2500 MB/s a 250GB varianta 1200 MB/s. I když jsou tyto hodnoty citelně nižší než u vrcholného provedení, stále je to dramaticky více než u většiny SSD jednotek pro rozhraní SATA. Ty totiž zpravidla nabízejí rychlosti čtení a zápisu okolo 500 MB/s, takové hodnoty se totiž blíží maximální propustnosti standardu SATA.

Model KC2500 nabízí i vysokou úroveň zabezpečení, a to především díky použití 256-bit hardwarového AES šifrování. Umožňuje použití softwaru třetích stran využívajících TCG Opal 2.0 jako Symantec, McAfee a WinMagic. Má také vestavěnou podporu pro Microsoft eDrive, specifikaci pro použití s technologií BitLocker.

Foto: archív výrobce

Kingston KC2500

Navzdory příznivějším cenám by měla novinka patřit i mezi odolnější disky, je totiž sestavena z 96vrstvé 3D TLC NAND flash paměti. Střední dobu poruchy (MTTF) tedy výrobce udává až na dva miliony hodin. Toto číslo je pochopitelně orientační, disk může bez problémů pracovat klidně i delší dobu.

Kingston KC2500 s kapacitou 1 TB vyjde případné zájemce na 4900 Kč, 512GB verze pak stojí 2770 Kč. Jak již bylo uvedeno výše, nejlevnější je 250GB model s cenou 1650 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Druhý dech pro staré počítače a notebooky

Několik let starý počítač nebo notebook už nemusí současným nárokům uživatelů stačit. Kupovat kvůli tomu novou sestavu ale není vždy nutné. Velice často stačí...

Výběr článků

Načítám