Hlavní obsah

Kupujeme 24palcový displej: nejdražší nutně neznamená nejlepší

Ceny plochých LCD panelů neustále klesají a oči máme jen jedny. Monitory s velkou úhlopříčkou přijdou vždy vhod. Pokud uvažujete o pořízení nového panelu, pak nezůstávejte zaklesnuti ve spárech malých úhlopříček. Dnes díky klesajícím cenám můžeme směle pořídit panely s větší zobrazovací plochou. Nejen dvaadvacítky, ale také 24palcové modely. To odpovídá úhlopříčce 56, resp. 61 centimetrů.

Článek

Na výbět jsou dnes vesměs kvalitní kousky, které běžnému uživateli naprosto stačí. Nebudeme ale předstírat, že jsou zcela bezproblémové a že bez poskvrny obstojí ve srovnání s dvojnásobně dražšími výrobky.

Jejich hlavní nevýhodou je použitá výrobní technologie typu TN. Ta penalizuje pozorovací úhly. Hlavně ve vertikálním směru můžeme pozorovat blednutí barev a ztrátu kontrastu. Ovšem není to tak hrozné a dá se s tím žít. Dražší 24palcové obrazovky s cenou nad 15 000 korun pracují s jinou výrobní technologií (PVA). Díky ní nabízejí lepší reprodukci barev než levné TN displeje, lepší kontrast a výborné pozorovací úhly.

Jak jsme ale už zmínili, dobré PVA monitory nejsou za hubičku. Spíš než běžný uživatel je ocení například grafici. Při výběru jakéhokoliv displeje mimo volby TN/PVA technologie nezapomeňte na ostatní důležité parametry. Počítáme mezi ně podporu HDMI pro připojení přehrávačů s výstupem o vysokém rozlišení (v úvahu připadají Blu-ray), na hodnoty jasu, odezvy a kontrastu.

Dejte si pozor na odezvu panelu

Jas by neměl příliš padat pod hodnotu 400 cd/m2. Například pokud se dostane na poloviční úroveň, budeme mít problém se sledováním obrazovky v nezatemněném pokoji. Hodnoty kontrastu jsou přijatelné kolem poměru 1 000:1. Odezva panelu se odvíjí od jeho použití. Pokud jej dostane do rukou fanoušek počítačových her nebo filmů, bude žádat displej s odezvou pod deset milisekund.

Čím méně, tím lépe. Kvůli vysoké odezvě by rychlé scény byly rozmazané. Se špatnou reakční dobou ale moderní TN panely problémy nemívají. Týkalo se to především starých modelů. Při nákupu monitoru si všímáme také rovnoměrnosti podsvícení. Displej s jasně patrnými tmavými a světlými místy jistě nebude to pravé ořechové.

Doporučujeme, abyste si model prohlédli v reálném provozu, ne jen na webu. Papírové hodnoty a tvrzení výrobce jsou jedna věc, skutečnost druhá. Úplně poslední poznámku věnujme spotřebě plochých panelů. Ty s nejnižším jasem ji vykazují vůbec nejmenší. Nové 24palcové displeje ze zásuvky odebírají od 40 po 90 wattů. Tady výrobci většinou nelžou a uváděným parametrům je možné věřit.

TN versus PVA Twisted Nematic (TN)

Nejstarší používaná technologie stačila za léta vyzrát. Dříve vykazovaly TN displeje mrtvé body. Dnes je na to skoro zapomenuto – vadných bodů výrazně ubylo. Vadou na kráse zůstaly menší vertikální pozorovací úhly a také menší počet zobrazených barev ve srovnání s PVA displeji.

Příjemná je naopak odezva, která se postupem času dostala na špičkové hodnoty a nízká cena. Takzvaná „TN“ LCD ještě nikdy nebyla levnější. Patterned Vertical Alignment (PVA) Techniku PVA vyvinuli výrobci LCD hlavně pro dosažení lepší odezvy LCD panelů. Spolu s ní se jim podařilo dosáhnout také větších hodnot jasu a kontrastu a věrného podání barev.

Uživatelé ocení na PVA displejích také rovnoměrný kontrast a jas. Nic nebrání v tom, abychom displej používali natočený na výšku (funkce pivot). U TN panelů to může být kvůli malým úhlům pohledu problém. Záporem PVA technologie je až dvojnásobně vyšší cena ve srovnání s TN.

Dell 2408WFP

Slušně postavená čtyřiadvacítka. Jejím kladem je nízká odezva (6 ms), výborná kvalita barevného podání a hlavně výrobní technologie typu PVA. Displej má dokonce antireflexní úpravu.

:. Dell 2408WFP, zdroj: Archiv

Přímé sluneční paprsky proto méně vadí při práci. Přítomen je i HDMI port. Pro blízkou budoucnost je tak panel skvěle připraven. Neurazí ani vzhledem, který patří k těm lepším na trhu.

Klady:skvělý design
Zápory:chtěli bychom ještě nižší cenu
Výrobce:Dell
Cena:15 600 Kč

Samsung SyncMaster 2493HM

Zástupce TN panelů, který překvapil solidním obrazem a slušnými úhly pohledu. Monitoru s rozlišením 1920x1200 bodů nechybí digitální DVI, ke slovu se dostal i analogový a HDMI port. Monitor má funkci pivot (natočení na výšku). Displej s nízkou odezvou hluboko pod 10 ms lze na podstavci posouvat shora dolů. Považujeme jej za jeden z nejlepších TN panelů současnosti.

:. Samsung SyncMaster 2493HM, zdroj: Archiv

Klady:příjemná cena
Zápory:nudný vzhled
Výrobce:Samsung
Cena:10 000 Kč

Acer P243Wd

Nestojí mnoho a má papírově vynikající odezvu. Realita je ale trochu jiná. Obraz, který podává P243Wd, patří mezi průměrné. Ostudu si s tímto displejem sice neuděláte, na trhu ale najdete lepší kousky s dokonalejšími úhly pohledu, vyrovnanějším jasem a za podobnou cenu. Také výbava monitoru mohla být lepší, i když v ní naštěstí nechybí HDMI konektor.

:. Acer P243Wd, zdroj: Archiv

Klady:přijatelný obraz
Zápory:ergonomie
Výrobce:Acer
Cena:9 300 Kč

BenQ G2400W

BenQ postavil suverénně nejlevnější čtyřiadvacítku na trhu. Její nízká cena je ale vykoupena malým jasem. Obáváme se proto použití monitoru v nezatemněných místnostech. Co naopak hodnotíme kladně je dobrá odezva, nízká spotřeba (kolem 55 wattů) a v panelu vestavěný napájecí zdroj. Ovládání monitoru je tragické. G2400W nenabízí ani světoborný obraz, spíš horší průměr.

:. BenQ G2400W, zdroj: Archiv

Klady:malá spotřeba, cena
Zápory:nízký jas
Výrobce:Benq
Cena:7500 Kč

Hewlett Packard w2408

HP umí dělat dobré monitory a nová w2408 není výjimkou. Chloubou panelu je vestavěný senzor okolního světla a slušný jas. Pozorovací úhly a odezva (5 ms) plně odpovídají parametrům TN technologie. Za průměrnou cenu navíc HP dodá bohatou výbavu, ve které nechybí integrované reproduktory a USB.

:. Hewlett Packard w2408, zdroj: Archiv

Klady:výbava
Zápory:vertikální úhly pohledu
Výrobce:Hewlett Packard
Cena:9500 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Cenový servis: Grafiky GeForce prudce zlevnily

V atmosféře minimálních cenových změn tento týden vynikají razantní slevy, jimiž trh překvapila společnost nVidia. Naopak ostatní výrobci se příliš nečinili...

Cenový servis: nVidia hlásí další slevy

Poklidný život letních prázdnin narušily celkem výrazné slevy téměř všech počítačových komponent. Nejlépe jsou na tom opět grafické karty, procesory od Intelu...

Výběr článků

Načítám