Hlavní obsah

Konec podpory Windows XP zvýšil prodeje počítačů

Prodej počítačů a tabletů na českém trhu v prvním čtvrtletí stoupl o 22 procent na 582 000 zařízení. Růstu pomohl přechod uživatelů z končících Windows XP na novější operační systémy. Oznámila to analytická firma Gartner.

Foto: archív tvůrců

Článek

Růstu pomohlo i zlepšení ekonomické situace v Česku i v eurozóně. Nejprodávanější byly značky Lenovo, HP, Acer, Asus a Dell. Vedoucí značky upevnily své postavení díky odchodu Samsungu a brzkému odchodu Sony.

"Lenovo bylo schopné těžit z odchodu obou značek a rovněž posilovat v segmentu notebooků a prémiových ultramobilních zařízení s působivým růstem 81 procent," uvedla analytička Gartneru Annette Jumpová.

Analytici očekávají, že silná poptávka po počítačích bude pokračovat i v dalších čtvrtletích, protože mnoho firem bude dokončovat svůj přechod na Windows 7 nebo Windows 8/8.1. Prodeje tabletů a chytrých telefonů porostou i nadále rychleji než PC.

Windows XP – podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Společnost Microsoft na začátku dubna definitivně ukončila podporu Windows XP. Běžní uživatelé tohoto operačního systému si tak oficiálně již druhý měsíc nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám