Hlavní obsah

Konec levných a pomalých strojů. Nový Pixelbook Go nabídne citelně vyšší výkon

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chromebooky, tedy laptopy vybavené operačním systémem Chrome OS od Googlu, byly vždy synonymem levných strojů s nepříliš výkonnými součástkami. Nový Pixelbook Go se však snaží tato zažitá klišé změnit, jde o solidně vybavený notebook s pořádnou dávkou výkonu.

Foto: archív výrobce

Pixelbook Go

Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že chromebooky velmi výkonné součástky nepotřebovaly. Operační systém Chrome OS je totiž tak nenáročný, že zvládal svižně běžet i na strojích s cenovkou pár tisíc korun, na kterých by byla konkurenční platforma Windows nesnesitelně pomalá.

Pochopitelně je to dáno tím, že Chrome OS je ve srovnání s konkurencí od Microsoftu značně jednodušší systém. Díky tomu ale nemá takovou spotřebu, vydrží tedy pracovat na baterii zpravidla déle než stroje s Windows.

S novými notebooky se roztrhl pytel

Testy

Donedávna však měly smůlu lidé, kteří chtěli tuto platformu používat a například kvůli dalším aplikacím požadovali vyšší výkon. Právě to by měl ale změnit Pixelbook Go. Jde o plnohodnotný notebook, který se od svých předchůdců značně liší – především tedy výkonnými součástkami.

Stroj se bude nabízet v různých hardwarových konfiguracích. Jeho srdcem bude moci být klidně i špičkový procesor Intel Core i7. V levnějších verzích se pak objeví čipy Core i5 a Core m3. Počítá se také s 8 nebo 16 GB operační paměti a s kapacitou úložného prostoru 64, 128 či 256 GB.

Foto: archív výrobce

Pixelbook Go

Přístroj bude k dispozici v černé a růžové barvě, přičemž v obou provedeních bude mít vroubkovaný povrch. Zaoblené rohy a uhlazený design mohou připomínat starší design macbooků od Applu. Novinka bude mít v pase pouze 13 milimetrů a na jedno nabití výrobce slibuje výdrž až 12 hodin. Obrazovka o velikosti 13,3 palce nabídne rozlišení Full HD či 4K, vše poběží pod taktovkou Chrome OS.

Kdy a za jakou cenu se Pixelbook Go od Googlu začne prodávat na tuzemském trhu, však zatím není známo. Lze nicméně předpokládat, že s ohledem na použitý hardware už rozhodně nepůjde o levný stroj s cenovkou pár tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám