Hlavní obsah

Kompaktní brýle pro virtuální realitu nejsou o moc větší než tabulka čokolády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost HTC uvedla na tuzemský trh svůj nový headset Vive Flow. Ten se snaží nabídnout zážitek z virtuální reality kdekoliv, s hmotností pouhých 189 gramů jde totiž o jedno z nejkompaktnějších zařízení pro virtuální realitu.

Foto: archív výrobce

HTC Vive Flow

Článek

Tvůrci věří, že novinku budou lidé využívat i mimo domov, například když si najdou chvilku klidu během polední pauzy či při dojíždění do školy či práce.

Brýle Vive Flow jsou navrženy tak, aby snadno zapadly do všedního dne, nejsou o moc větší než tabulka běžné čokolády. Jejich konstrukce s dvojitým kloubem a měkkou obličejovou stélkou umožňuje složení do kompaktních rozměrů, a tak není problém je mít vždy u sebe. Stélka je navíc uchycena magneticky, díky čemuž ji lze kdykoli rychle a snadno vyměnit.

V Praze vznikla největší česká VR herna. Zažijete v ní pád z mrakodrapu i let nad Prahou

Hry a herní systémy
Foto: archív výrobce

HTC Vive Flow

Pro ještě vyšší komfort je výrobce Vive Flow vybavil zabudovanou dioptrickou korekcí, která uživatelům umožní snadné nastavení pro křišťálově čistý obraz. Nechybí ani aktivní chlazení, které odvádí teplý vzduch od obličeje. To uživatelé ocení například při sledování celovečerních filmů v HD kvalitě s 3,2K rozlišením, 100° horizontálním FOV a obnovovací frekvencí 75 Hz.

Podporován je i prostorový zvuk, přičemž není problém připojit i externí bluetooth sluchátka. Výrobce kompaktní brýle pro virtuální realitu v Česku nabízí za 14 990 Kč.

Foto: archív výrobce

HTC Vive Flow

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám