Hlavní obsah

Klávesnice se světelnými paprsky míří do notebooků

Novinky, rim

Společnost Razer představila před pár měsíci první herní klávesnici pro počítače, která je vybavena mechanickými spínači se světelnými paprsky. Americkému podniku se nyní podařilo celou technologii upravit tak, aby ji bylo možné použít také v herních laptopech.

Foto: archív výrobce

Klávesnicemi se světelnými paprsky budou vybaveny také notebooky.

Článek

I když se to nemusí na první pohled zdát, pro Razer nebylo vůbec jednoduché celou technologii přenést ze stolních počítačů do notebooků. U klasických klávesnic totiž výrobce prakticky vůbec nelimitují rozměry, především tedy celková výška klávesnice, což ale v případě notebooků neplatí.

U laptopů se totiž výrobci zpravidla snaží nabídnout co nejtenčí konstrukci a v útrobách je tedy jen minimum prostoru pro nějaké hardwarové invence. Americkému podniku se přesto podařilo technologii světelných paprsků vtěsnat také do laptopů.

Špičková rychlost a nadprůměrná odolnost. Razer použil u klávesnic světelné paprsky

Hardware

Mechaniku nahradily lasery

V čem je novinka tak unikátní? Obyčejné mechanické spínače, které jsou použity u drtivé většiny klávesnic, mají spoustu pohyblivých částic, které jsou u novinky nahrazeny světelným paprskem.

V praxi to funguje velmi jednoduše, zmáčknete klávesu a světelný paprsek okamžitě projede skrz spínač. To znamená, že ihned dojde k aktivaci a do počítače je odeslán zcela okamžitě požadovaný příkaz, což je pochopitelně výrazně rychlejší než mačkání pružinky v klasické mechanické klávesnici.

Podle Razeru jsou příkazy hráčů díky nové klávesnici plněny až o třetinu rychleji než v případě tradičních mechanických tlačítek, což může být v praxi při hraní podstatná konkurenční výhoda.

IFA 2019: Šikovná myš a klávesnice propojí počítače s Windows, macOS i Linuxem

Hardware

Dlouhá životnost

Rychlost přitom nijak negativně neovlivňuje ani to, když klávesu nestisknete přesně. Každé tlačítko je totiž vybaveno kovovým stabilizátorem na horní ploše, díky čemuž bude každý stisk zaregistrován. A nezáleží na tom, zda zrovna stisknete střed nebo pouze roh klávesy.

Díky kovovým stabilizátorům by měla být klávesnice až dvakrát odolnější než v případě konkurenčních mechanismů. Zástupci Razeru avizovali, že nová periferie by měla vydržet přinejmenším 100 milionů stisků.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se klávesnice se světelnými paprsky osvědčí v praxi a kdy se objeví v prvním notebooku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám