Hlavní obsah

Každý třetí ultrabook bude disponovat dotykovým displejem

Výrobci ultrabooků stále častěji u nových modelů nabízí dotykové obrazovky. Na konci roku bude téměř třetina ze 140 typů ultrabooků na trhu disponovat panely, které bude možné ovládat prstem. Uvedlo to společnost Intel.

Foto: Lenovo

Dotykové displeje mají už některé dnešní ultrabooky. Jedním z nich je Lenovo Yoga.

Článek

Díky dotykovému ovládání se v minulých letech prosadila zcela nová kategorie tabletů a využívá jej i většina chytrých mobilních telefonů. Podle průzkumu Intelu by volilo dotykový displej jako primární způsob ovládání počítače téměř 80 procent uživatelů, 15 procent klávesnici a zhruba desetina myš.

Na českém trhu se prostřednictvím firem Asus, Acer, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Samsung, Sony a Toshiba již v posledním čtvrtletí 2012 objeví minimálně 12 dotykových ultrabooků a osm tabletů. Použití dotykového rozhraní jim umožní nové Windows 8, které Microsoft uvede na trh v pátek.

Foto: Acer

Acer Aspire TimeLine M3

U nových modelů se navíc budou výrobci snažit tlačit cenu směrem dolů. K dispozici by tak měla být celá řada přístrojů, jejichž cena se bude pohybovat mezi 14 a 15 tisíci korunami. Ještě na jaře se přitom většina ultrabooků prodávala za cenu okolo 20 000 korun.

Aktuálně nejlevnějším modelem na trhu je Acer Aspire TimeLine M3, první ultrabook s 15palcovým displejem. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, jej je možné zakoupit od 14 840 do 16 599 Kč.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo při odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám