Hlavní obsah

Jak se vyvíjely hudební kapesní přehrávače za poslední čtyři dekády

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Walkman tento měsíc oslavila 40. výročí vzniku. Společnost Sony k této příležitosti vydala minutové video, které zachycuje vývoj kapesních hudebních přehrávačů této značky za poslední čtyři dekády. A vzhledem k tomu, že právě modely od Sony často určovaly trendy, mapuje v podstatě vývoj celého trhu.

40 let historie značky WalkmanVideo: archív výrobce

 
Článek

Historie značky Walkman se začala psát 1. července 1979, jak Novinky.cz připomněly již dříve.

Přestože je tato značka dnes již světoznámá, původně tomu tak nebylo. Walkman se nabízel nejprve pouze v Japonsku.

V dalších státech se kapesní hudební přehrávače prodávaly pod jmény Soundabout, Freestyle nebo Stowaway. Walkman se ale nakonec stal natolik silnou značkou, že si prorazil cestu i na další trhy.

Foto: archív výrobce

První Walkman z roku 1979

Video v úvodu článku krásně zachycuje cestu walkmanu napříč posledními čtyřmi dekádami. Tedy to, jak se z původně kazetového přehrávače kapesní hudební modely transformovaly do CD a MiniDisc přehrávačů, až nakonec přebraly otěže MP3 a MP4 přehrávače.

Přestože na konci minulého století byly walkmany naprostým hitem, postupně je začaly z trhu vytlačovat chytré telefony. Ty totiž velmi často poslouží také pro přehrávání hudebních souborů ve formátu MP3. Uživatel díky tomu nemusí s sebou nosit dvě různá zařízení, ale vystačí si s jedním.

Foto: archív výrobce

Sony NW-WM1Z Walkman Signature

Walkmany přesto z trhu zcela nezmizely, zpravidla jde ale o modely určené pro opravdové audiofily. To je i případ modelu Sony NW-WM1Z Walkman Signature, který s cenovkou blížící se hranici 90 000 Kč cílí na ty nejnáročnější uživatele.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám