Hlavní obsah

Jak se starat o notebooky v parném létě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká vedra nejsou pro notebooky nijak příznivá. Těmto přenosným počítačům totiž vysoké teploty vadí, stejně tak je ale v létě dokáže potrápit ostré sluneční světlo či voda. Proto je nutné přenosné počítače chránit, abychom nepřišli o cenná data nebo o samotný přístroj.

Foto: archív výrobce

Speciální podložky dokážou snížit teplotu notebooku až o 10 °C.

Článek

Stolní počítače jsou na velká vedra, kdy se rtuť teploměru šplhá nad třicet stupňů Celsia, připraveny lépe.

Díky větším rozměrům se do nich bezproblémově vejdou výkonnější větráky pro procesor a grafickou kartu i dodatečné chlazení pro operační paměti a pevné disky. Notebooky jsou na tom hůře. Kvůli kompaktnímu tělu je není možné osadit žádným dalším chladičem.

Není výjimkou, že si lidé berou notebook klidně i na pláž. Neuvědomují si, jak snadno se může poničit

Většina uživatelů navíc přenosný počítač při používání nechává ležet na klíně nebo posteli. Tím se často ucpou otvory pro přívod a odvod vzduchu, které jsou umístěny na spodní straně a na bocích. Ventilátor tak nemá nejmenší šanci přehřáté části uchladit.

Teplotní čidla uvnitř laptopu sice dokážou při extrémních teplotách okolo 100 °C přístroj automaticky vypnout, to už ale může být pozdě. Testy totiž prokázaly, že teploty nad 60 °C (u pevných disků nad 50 °C) výrazně snižují životnost jednotlivých komponent.

Proto se vyplatí používat speciální podložky, které zajišťují dokonalé proudění vzduchu. Ty dokážou díky výkonnému vestavěnému chladiči snížit teplotu notebooku až o 10 °C.

Voda jako nepřítel

Především dražší notebooky jsou vybaveny technologiemi, které dokážou přístroj ochránit před rozlitými tekutinami a zvýšenou vlhkostí. Takový stroj ale nemá každý. Vhodné je tedy myslet na prevenci – nedávat nápoje vedle notebooku. Co dělat, když už se podobná nehoda stane?

Nejdůležitější je přenosný počítač pohotově obrátit, aby tekutina vytekla, vyndat z něj baterii a odpojit napájecí zdroj. Při polití notebooku je zásadní každá vteřina, proto je nutné jednat velice rychle.

Laptop se pak nesmí zapnout, nikdy totiž nemůžeme vědět, kam přesně tekutina zatekla a jaké škody napáchala.

Nešetrné přenášení

Přenosný počítač by po nehodě měl zkontrolovat odborný servis. Obyčejná prohlídka a vysušení notebooku vyjde zhruba na 800 korun. Pokud ale tekutina poškodila některou z komponent, cena opravy se může vyšplhat až na několik tisíc.

Notebook se může poničit i při přenášení. Vyplatí se proto používat tašky nebo batohy, které ochrání laptop i při pádu na zem.

Nejlepší je vybírat modely s pevnější konstrukcí a dostatečným polstrováním. Dražší pouzdra jsou dokonce vybavena speciálními inteligentními polštářky, které zmírní následky pádu až o 90 procent. Některé batohy a brašny zase dokážou téměř dokonale ochránit notebook před vodou i vlhkostí.

Extrémně odolná pouzdra je možné pořídit už okolo 1500 korun. Při výběru je vhodné pamatovat na to, že notebook do nich musí přesně pasovat a při přenášení by neměl mít v tašce nikde žádnou vůli.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Stojany a podložky pro notebooky s ventilátorem, Pouzdra pro notebooky, Může se vám hodit na Firmy.cz: Servis notebooků

Reklama

Související témata:

Související články

Rozdíly ve spotřebě PC jsou propastné

Dražší elektřina nutí řadu lidí přemýšlet nad tím, jak ušetřit. Velkými žrouty energie jsou i počítačové sestavy, obzvláště to platí o těch herních strojích....

Jak ztišit hlučnou počítačovou sestavu

Vysoké teploty mohou být pro domácí počítače smrtelné. Naštěstí v dnešní době existuje řada možností, jak sestavu účinně chladit a přitom ji v horkých letních...

Výběr článků

Načítám