Hlavní obsah

IFA 2015: Herní notebook nabízí nekompromisní výkon, chladit se ale musí vodou

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nároky na výkon notebooků se s příchodem nových her neustále zvyšují. A tak výrobci musí řešit, jak poměrně malé přenosné stroje s obrovským výkonem uchladit. Originálně se k této otázce postavila společnost Asus, nový herní notebook ROG GX700 vybavila vodním chlazením.

Foto: archív výrobce

Asus ROG GX700

Článek

Novinka od společnosti Asus, která je právě k vidění na největším počítačovém veletrhu IFA v německém Berlíně, představuje to nejvýkonnější, co je na trhu dostupné. Je vybavena procesorem Intel Core i7 šesté generace, který je možné relativně snadno přetaktovat, a špičkovou grafickou kartou nVidia GTX 980M. Displej má úhlopříčku 17 palců a nabízí rozlišení 4K.

Především o chlazení procesoru a grafické karty se stará výkonný vzduchový chladicí systém, který se ukrývá v útrobách laptopu. Skládá se z několika aktivních ventilátorů a mohutných pasivních bloků. Při běžném používání by mělo být toto chlazení dostatečné, nejspíše bude ale poměrně hlučné.

Foto: archív výrobce

Asus ROG GX700

Pokud bude ale procesor přetaktován, chladicí systém by už dostačovat nemusel. A právě proto bude herní notebook ROG GX700 volitelně prodáván se speciální dokovací stanicí s vodním chlazením. Zda bude voda protékat také vnitřnostmi laptopu, nebo bude kolovat pouze v uzavřeném okruhu v připojitelné stanici, zatím není jasné.

Jisté je nicméně to, že vodní chlazení by mělo být výrazně tišší a účinnější než vzduchový systém uvnitř notebooku. Jednotlivé komponenty pak díky němu budou schopné pracovat při nižších teplotách, což by mělo přispět k jejich vyšší životnosti.

Asus ROG GX700 je prozatím pouhým prototypem. Kdy by se mohl objevit na pultech obchodů a za jakou cenu, zatím výrobce neprozradil.

Reklama

Související témata:

Související články

IFA 2015: Levný notebook nemusí být pomalý

Na první pohled může nový Chromebook 100S od společnosti Lenovo vypadat přinejmenším nezajímavě. Jenže vcelku průměrná výbava dostává nový rozměr díky...

Výběr článků

Načítám