Hlavní obsah

Hardware od Microsoftu netáhne, dobrým finančním výsledkům navzdory

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft je ve dnešní době pojem, který zná snad opravdu každý. Americký podnik prorazil především díky operačnímu systému Windows, i když se v posledních letech snaží uspět také na trhu s hardwarem. Na něm ale už tak úspěšný není.

Foto: archív výrobce

Stolní počítač Surface Studio

Článek

Microsoft se na konci minulého týdne pochlubil tím, že jeho tržní hodnota poprvé od roku 2000 překonala pomyslnou hranici 500 miliard dolarů, tedy více než 12,6 biliónu korun. [celá zpráva]

Je to bezesporu fenomenální úspěch, ale oslavy nejsou úplně namístě. Aktuální finanční výsledky totiž naznačují, že v otázce hardwaru se americkému počítačovému gigantu zrovna dvakrát nedaří. Příjmy z výroby vlastních zařízení – tedy tabletů, notebooků, počítačů a chytrých telefonů – klesly meziročně o 35 %.

Foto: archív výrobce

Lumia 650

Počítače a tablety řady Surface přinesly Microsoftu o 2 % méně než o rok dříve. Ještě dramatičtější je propad v divizi mobilních telefonů, kde příjmy klesly o rekordních 81 %.

To je však dáno především tím, že americký softwarový gigant odprodal divizi obyčejných mobilů a zároveň v uplynulých měsících nepřinesl na trh žádný nový smartphone řady Lumia.

Propadla se i herní divize

Tak trochu překvapením je i propad herní divize o 3 %, konkrétně tedy klesající zájem o televizní konzole Xbox. Microsoft totiž před Vánocemi lákal na vylepšený model One S. Ten však evidentně nezaujal natolik, aby herní divize rostla.

Foto: archív výrobce

Xbox One S

Změnit by se to však mohlo v letošním roce – před Vánocemi by se měla totiž dostat do prodeje nejvýkonnější televizní konzole na světě, která je prozatím známá pouze pod kódovým označením Scorpio. [celá zpráva]

Je tedy vcelku možné, že Xbox One S tolik netáhl kvůli tomu, že fanoušci čekají na příchod citelně rychlejšího modelu.

Popularita Office na vzestupu

Naopak v otázce softwaru se společnosti Microsoft opravdu dařilo. Například prodeje kancelářského balíku Office 365 rostly o desítky procent. Z řad běžných uživatelů má tak tento balík již bezmála 25 miliónů předplatitelů.

Ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2017, který Microsoftu končil na Silvestra, podnik utržil 24,1 miliardy dolarů. To je v přepočtu více než 608,7 miliardy korun. Čistý zisk v tomto období činil 5,2 miliardy dolarů (131,3 miliardy korun).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám