Hlavní obsah

Falšují se už i procesory. Podvodníci si přijdou na velké peníze

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé, kteří se chytají koupit některý z nových procesorů od společnosti AMD. Na internetu se totiž doslova roztrhl pytel s falešnými kopiemi. Ty jsou nabízeny na první pohled za výhodné ceny, uživatelé je ale nakonec nemohou vůbec v sestavách použít.

Foto: archív výrobce

Nejlepší procesory od AMD se jmenují ryzen.

Článek

Na falešné procesory z edice Ryzen si stěžovalo již několik desítek uživatelů internetového obchodu Amazon. Ti se nejprve těšili z toho, že výhodným nákupem ušetřili několik stokorun, nakonec ale sami splakali nad výdělkem.

Domů jim sice dorazila krabička, která vypadala jako skutečný originál od AMD, po rozbalení bylo ale hned jasné, že je něco v nepořádku. Procesory totiž nešly ve všech doložených případech nainstalovat do základních desek. Jednoduše měly jiný počet pinů a tvar, než je pro ryzeny běžné.

Převlečené procesory od Intelu

Detailnější zkoumání nakonec potvrdilo, že jde o falešné kusy. Podvodníci totiž použili starší procesory od Intelu, které se již neprodávají, a na nich pouze přelepili vrchní plíšky tak, aby to vypadalo, že jde skutečně o nové čipy od AMD.

Takto vypadal jeden z falešných procesorů AMD Ryzen.

Na jednom procesoru si podvodníci tímto stylem mohli přijít klidně i na více než osm tisíc korun. Vzhledem k tomu, že počty poškozených se počítají na desítky – a zdaleka ještě nejde o konečné číslo –, pravděpodobně si podvodníci vydělali několik stovek tisíc korun.

Není vyloučeno, že se falešné procesory AMD Ryzen objeví postupně i v tuzemsku – především tedy na bazarech věnujících se počítačovým součástkám. Uživatelé by při nákupech měli být rozhodně ostražití.

Hlad po čipech Ryzen neutichá

Čipy Ryzen způsobily na trhu s procesory tak trochu revoluci. Společnost AMD se totiž snaží s nimi ukrojit co největší podíl trhu, aby již nehrála druhé housle za konkurenčním Intelem. I kvůli tomu je cena nastavena s ohledem na nabízený výkon více než rozumně.

Právě to ale nahrává nejrůznějším podvodníkům. Poptávka po ryzenech totiž stále převyšuje nabídku, čehož nejrůznější spekulanti hojně využívají.

Základní modely řady Ryzen stojí méně než pět tisíc korun, v případě těch nejvýkonnějších se však cenovky mohou vyšplhat klidně i na víc než 11 000 Kč. Více se o jednotlivých modelových řadách procesorů od AMD dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám