Hlavní obsah

Ericsson jde po krku Samsungu, požaduje zákaz dovozu elektroniky do USA

Švédský dodavatel telekomunikačních zařízení Ericsson požádal americké úřady, aby zablokovaly dovoz výrobků jihokorejské společnosti Samsung do Spojených států. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Ericsson tvrdí, že výrobky Samsungu porušují jeho patenty.

Foto: Samsung

Šéf Samsungu Choi Gee-sung

Článek

Švédská firma již minulý týden Samsung ve Spojených státech kvůli porušování patentů zažalovala. "Požadavek na zákaz dovozu je součástí tohoto procesu. Naším cílem není zákaz dovozu. Naším cílem je, aby Samsung podepsal licenční dohody s rozumnými podmínkami," řekl mluvčí Ericssonu.

Samsung uvedl, že se hodlá proti žalobě bránit. Tvrdí, že Ericsson požaduje příliš vysoké licenční poplatky.

Spor se podle Ericssonu týká patentovaných technologií, jež jsou nezbytné pro některé telekomunikační a síťové standardy používané ve výrobcích Samsungu, i několika dalších patentovaných vynálezů, které jsou častou součástí spotřební elektroniky.

Se Samsungem se soudí také Apple

Samsung je největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Firma vede od loňského dubna řadu právních sporů s americkým konkurentem Apple ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety.

Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple. V srpnu rozhodl soud ve Spojených státech, že Samsung musí Applu zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů (přes 20 miliard Kč) za zneužití patentů k telefonům iPhone a tabletům iPad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám