Hlavní obsah

Další dílky do skládačky. Spolupráce AMD a Applu dostává jasnější obrysy

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už před několika měsíci se na internetu objevily spekulace o tom, že v počítačích společnosti Apple se vůbec poprvé v historii objeví čipy od AMD. Celá spolupráce nyní nabírá jasnější obrysy, jak upozornila agentura Bloomberg.

Foto: archív výrobce

Apple iMac (ilustrační foto)

Článek

Aktuálně sázejí notebooky a stolní počítače od Applu na čipy od Intelu, který je největším výrobcem procesorů na světě.

S AMD v současnosti Apple spolupracuje pouze na dodávkách grafických karet. Zdroje Bloombergu nicméně potvrzují dřívější spekulace, že spolupráce mezi oběma společnostmi by se měla výrazně prohloubit – pro Apple bude AMD dodávat i procesory.

Zda čipy od Intelu z nabídky úplně zmizí, či zda se budou nabízet varianty od obou výrobců, není zatím jasné. Jisté je nicméně to, že prvního počítače se srdcem od AMD bychom se měli dočkat už v příštím roce. Otazník visí nad tím, zda půjde o stolní sestavu, či laptop.

Ryzeny nastartovaly růst

Intel přitom před pár lety málem úplně vytlačil AMD z trhu. Zvrátit klesající podíl na trhu a nastartovat opětovný růst se podařilo až v roce 2017 čipům z rodiny Ryzen. Pro lepší představu o tom, jak špatná situace před uvedením Ryzenů pro tuto společnost skutečně byla: v roce 2012 vzdorovalo AMD konkurenčnímu Intelu patrně nejlépe, ovládalo podle serveru Statista 29 % trhu a Intel zbylých 71 %.

V dalších letech se však situace dramaticky zhoršovala, koncem roku 2016 byl podíl AMD mezi stolními počítači už jen 9 %.

V roce 2017 se začaly prodávat procesory Ryzen. Nejprve se na pultech obchodů objevil špičkový Ryzen 7, který znamenal návrat AMD do high-endového segmentu. Do té doby neměl výrobce mezi špičkovými procesory žádného zástupce a plně zde dominovala konkurenční společnost Intel.

CES 2020: AMD má nové procesory pro extrémně výkonné počítače i notebooky

Hardware

V dalších měsících postupně doplnily kompletní řadu desktopové procesory Ryzen 5 a 3, v létě potom byly uvedeny procesory Ryzen Threadripper určené pro nadšence a profesionály. Díky tomu končilo rok 2017 AMD s podílem 12 % mezi stolními počítači a notebooky 6,9 %. Rok 2019 AMD zakončilo s podílem 18,3 % (stolní PC), respektive 16,2 % (notebooky).

Pokud skutečně Apple začne nabízet počítače postavené na čipech od AMD, bude tento výrobce ukrajovat z koláče konkurenčního Intelu patrně ještě více.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám