Hlavní obsah

Čínská kopie iPadu Mini bude stát 2000 korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple odhalila v úterý večer svůj nový počítačový tablet iPad Mini. Konkurenční firma Goophone, která působí na čínském trhu, začala jeho kopii vyrábět už během následujících 24 hodin. Novinka bude nejprve dostupná v Číně, v přepočtu za necelé 2000 korun. Zástupci firmy ale nevyloučili, že ji budou nabízet i na zahraničních trzích.

Foto: Goophone

GooPad Mini

Článek

Zařízení nazývané GooPad Mini je na první pohled vzhledem téměř k nerozeznání od originálního iPadu. Odlišnosti jsou ale patrné hned, jak tablet zapnete. Nedisponuje totiž operačním systémem iOS od Applu, místo něj je v zařízení nahraný Android, který svou grafickou nadstavbou pouze připomíná vzhled originálu.

Foto: Reuters

iPad Mini

Společnost Goophone uvedla, že nový tablet se v čínských obchodech objeví ještě v průběhu listopadu. Je více než pravděpodobné, že v rámci šedého dovozu se novinka dostane před Vánocemi také na další světové trhy. Zda bude dostupná i v Česku, zatím není známo.

Foto: Goophone

Čínský výrobce má ve své nabídce také kopii iPhonu 5 pod názvem Goophone I5.

Čínský výrobce má s kopírováním konkurenčních přístrojů bohaté zkušenosti. Kromě nejnovějšího iPhonu 5 v jeho nabídce můžete nalézt také Samsung Galaxy S III či HTC One X. Kopie vlajkových lodí předních světových výrobců svědčí o pomalém pokroku čínské vlády v boji s pirátským zbožím, které komplikuje vztahy Číny s jejími obchodními partnery.

Foto: Apple

iPhone 5

Společnost Apple se zatím k pirátské kopii iPadu Mini nevyjádřila, v historii však nikdy větší zátah na čínském území proti falsifikátům nepodnikla. V podobných situacích je vedení firmy spíše pasivní a boj s kopiemi přenechává čínským zákonodárcům, stejně jako tomu bylo u falešných obchodů Apple Store. [celá zpráva]

Předobjednávky iPadu Mini startují v pátek

Apple spustí předobjednávky iPadu Mini tento pátek. Fyzicky by mělo být zařízení dostupné od následujícího pátku 2. listopadu. Podle vyjádření šéfa marketingu společnosti Apple Philipa Schillera na tiskové konferenci v Kalifornii to vypadalo, že novinka se bude prodávat za 6000 Kč. Nakonec se ale ukázalo, že tato cena bude platit pouze pro americký trh. V Česku bude novinku možné zakoupit za 8490 Kč.

Foto: Apple

iPad Mini

Zatím všechny generace tabletů od Applu měly displej s úhlopříčkou 9,7 palce. iPad Mini má ale pouze 7,9palcovou plochu s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů. Díky redukci rozměrů je o polovinu lehčí než předchozí verze, přitom ale bude stejně výkonný.

Bývalý šéf a jeden ze spoluzakladatelů Applu Steve Jobs přitom vždy tablety s menší úhlopříčkou odmítal. Podle některých analytiků ale jablečný výrobce nemá s ohledem na stále úspěšnější konkurenci na výběr. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám