Hlavní obsah

Čína nařídila úřadům a státním firmám, aby se zbavily zahraničních počítačů

– Peking

Čína nařídila vládním úřadům a státním podnikům nahradit během dvou let osobní počítače zahraničních značek domácími alternativami. Informovala o tom v pátek agentura Bloomberg. Dodala, že jde o jeden z nejagresivnějších kroků Pekingu k odstranění zahraničních technologií z důležitých čínských organizací.

Foto: Nir Elias, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci byli podle zdrojů obeznámených s plánem vyzváni, aby měnili zahraniční počítače za domácí přístroje využívající operační software vyvinutý v Číně, píše agentura Bloomberg. Plán podle zdrojů pravděpodobně povede jen na úrovni centrální vlády k výměně minimálně 50 milionů osobních počítačů.

Nařízení je součástí dlouhodobé kampaně Pekingu zaměřené na nahrazování dovážených technologií domácími alternativami. Čína se tak snaží snížit svou závislost na geopolitických rivalech, jako jsou Spojené státy, a to například v oblasti polovodičů, počítačových serverů či telefonů.

Plán pravděpodobně bude mít přímý dopad na prodej amerických výrobců počítačů HP a Dell. Ty jsou největšími značkami na čínském trhu s počítači za domácím konkurentem Lenovo, píše agentura Bloomberg.

„Lenovo by díky nařízení Pekingu mohlo dramaticky zvýšit prodej,” uvedl analytik Nathan Naidu ze společnosti Bloomberg Intelligence. „Největší čínský výrobce sice využívá americké čipy, vytvořil však vlastní divizi pro výrobu čipů a investoval do minimálně 15 podniků zabývajících se navrhováním polovodičů,” dodal.

Reklama

Související články

DJI končí v Rusku. A raději i na Ukrajině

Největší světový výrobce dronů, čínská firma DJI, oznámil, že dočasně přerušuje všechny své obchodní aktivity v Rusku a na Ukrajině. Společnost se tím zřejmě...

Tvrdé dopady sankcí, Huawei dál ztrácí

Čínské společnosti Huawei Technologies klesly v prvním čtvrtletí tržby o 13,9 procenta na 131 miliardy jüanů (461,6 miliardy Kč). Nové oblasti podnikání totiž...

Výběr článků

Načítám