Hlavní obsah

Český router ve světě zaujal. Tvůrcům poslali lidé přes 18 miliónů korun

Novinky, mif

Sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény a které zároveň stojí za projektem Turris, může slavit. Jejich router, prostřednictvím něhož chtějí bojovat proti hackerům celé planety, zaujal ve světě tisíce lidí. Dohromady poslali tvůrcům přes 18 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se skrývá pod plastovým krytem? Hardwarová výbava routeru Turris OmniaVideo: CZ.NIC

 
Článek

Prostřednictvím crowdfundingového serveru Indiegogo, který nápadití jedinci nebo menší společnosti využívají k získávání financí na rozjetí svých projektů, mohli lidé přispívat poslední dva měsíce. Pro start masové výroby routerů Turris Omnia požadovali tvůrci alespoň 100 000 dolarů (2,5 miliónu korun).

Foto: repro Indiegogo

Za poslední dva měsíce si tvůrci připsali na svůj účet 755 000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 18,7 miliónu korun.

Tuto částku se podařilo doposud překonat více než sedminásobně. Za poslední dva měsíce si tvůrci připsali na svůj účet 755 000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 18,7 miliónu korun. Vzhledem k tomu, že přispívat bude možné ještě během úterý, je více než pravděpodobné, že tato částka poskočí ještě směrem vzhůru.

Zájem bezmála 4600 lidí je vcelku pochopitelný. Vlastní router dostane každý, kdo přispěl částkou alespoň 179 dolarů (4500 Kč). Nejlevnější modely se ale vyprodaly prakticky okamžitě. V nabídce jsou tak nyní jen už o pár desítek dražší verze.

To zajímavé se ukrývá uvnitř

Na první pohled vypadá Turris Omnia jako obyčejný router, uvnitř nenápadné bílé krabičky se ale ukrývají pokročilé technologie. Zařízení pohání dvoujádrový procesor Marvell Armada 385, který je taktovaný na 1,6 GHz, a 1 GB operační paměti. Dále jsou k dispozici dva USB 3.0 konektory či slot na SIM kartu.

Foto: archív výrobce

Router Turris Omnia

Vše navíc pracuje pod operačním systémem Turris Omnia, díky kterému dokáže router rychle reagovat pomocí aktualizace systému na aktuální hrozby. Aktualizace přitom přichází přímo od sdružení CZ.NIC, uživatel se nemusí o nic starat. Pro ještě vyšší zabezpečení je novinka vybavena speciálním čipem, jenž se stará o šifrování a identifikaci routeru.

Práce na projektu Turris započaly v roce 2013, tehdy vznikly i první routery, které byly testovány na omezeném množství českých uživatelů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám