Hlavní obsah

Češi kupují nejčastěji DVD přehrávače, Blu-ray zůstává v pozadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi médii v českých domácnostech zaznamenaly v posledních letech nejvyšší nárůst DVD přehrávače. Vlastní je už více než polovina domácností. Výrazně roste také vybavenost digitálními fotoaparáty a tiskárnami k počítači, které mají asi dvě pětiny domácností. Naopak klesá počet videorekordérů. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Mediaresearch.

Článek

Za dramatický označila společnost nárůst počtu DVD přehrávačů. Od průzkumu v roce 2004, kdy jejich podíl na vybavenosti domácností dosahoval necelých 10 procent, se zvýšil na současných 54 procent.

Přestože první Blu-ray disky s filmy ve vysokém rozlišené se objevily již v roce 2000 na výstavě CEATEC, dominantní pozici DVD nosičů se jim nepodařilo až dodnes překonat. Důvodem je především vysoká cena přehrávačů i médií.

V roce 2012 bude mít přehrávače Blu-ray již skoro polovina českých domácností
Odhad asociace Blu-ray forum.cz

Odborníci ale předpovídají, že stále více Čechů bude v následujících letech místo DVD přehrávačů kupovat přístroje umožňující přehrávání filmů v moderním formátu s vysokým rozlišením Blu-ray.

Podíl digitálních fotoaparátů se zvýšil z necelých pěti procent v roce 2002 na 43 procent a počet tiskáren k počítači dosáhl nyní 39 procent, což je oproti roku 2002 nárůst asi o 20 procent.

Počítač vlastní polovina Čechů

Počítač mladší tří let vlastní pětina domácností, u PC starších tří let je to více než čtvrtina. Téměř pětina domácností (18 procent) uvádí také vybavenost notebookem, včetně firemního.

Celkově, bez ohledu na stáří PC, je osobním počítačem vybavena více než polovina domácností (53 procent).

Jak dlouho se točí DVD

Digitální videodisky, jak se česky dříve říkalo DVD, se na trhu ukázaly už před 12 lety. Kotouče postupně nahrazovaly kompaktní disky (CD), protože měly větší kapacitu pro data (4,7 GB ve srovnání s 0,7 GB).

Trvalo asi dva roky, než se na internetu objevil první program DeCSS, který uměl „krást“ data zašifrovaná v DVD a umožnil je zkopírovat do počítače i běžnému uživateli. V současnosti se DVD perou o místo na slunci s Blu-ray kotouči s kapacitou typicky od 25 po 50 GB.

Nejvíce domácností stále vlastní CD přehrávač, od roku 2002 se jeho podíl na vybavenosti zvýšil z přibližně 45 na 63 procent. Naopak klesá počet videorekordérů VHS - od roku 2004, kdy jejich podíl činil asi 60 procent, se snížil na současných 39 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám