Hlavní obsah

CES 2020: AMD má nové procesory pro extrémně výkonné počítače i notebooky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Hned několik nových procesorů odhalila na veletrhu CES 2020 společnost AMD. Největší konkurent firmy Intel se přitom bude snažit lákat na nové čipy pro notebooky, ale zároveň i na extrémně výkonný procesor pro ty nejnáročnější uživatele a servery.

Foto: mif, Novinky

Nové čipy představila šéfka AMD Lisa Su.

Článek

V nových noteboocích budou tepat procesory Ryzen 4000, tyto nové čipy od AMD budou pracovat ve strojích různých výrobců – například v laptopech Asus, MSI, HP, Dell či Lenovo.

Tím nejvýkonnějším v modelové řadě má být Ryzen 7 4800H s osmi fyzickými jádry a taktem až 4,2 GHz. Případní zájemci nicméně musí počítat s tím, že tento procesor bude velmi náročný na spotřebu, TDP činí 45 W. Daní za vysoký výkon tedy bude kratší výdrž. Na druhou stranu s tím se u těch nejvýkonnějších strojů stavěných na práci či hry tak nějak počítá.

V nabídce se navíc objeví také úspornější varianty, například u Ryzenu 7 4800U bude TDP jen 15 W, takt zůstal přitom zachován na 4,2 GHz. Přesné parametry nových čipů a přehled kompletní nabídky se dozvíme v průběhu několika týdnů, kdy si odbydou postupně premiéru nové stroje s tímto srdcem.

CES 2020: Hráči mají novou modlu, odhalen byl nejrychlejší monitor

Hardware

Čip pro nejnáročnější

Daleko více informací již známe o špičkovém procesoru Threadripper 3990X, který bude moci tepat v těch nejvýkonnějších sestavách a také v serverech. Jde totiž o extrémně výkonný model, který má 64 jader.

Threadripper 3990X bude v základu pracovat na frekvenci 2,9 GHz, v případě potřeby se ale dovede automaticky přetaktovat na 4,3 GHz.

Foto: mif, Novinky

Zájem o novinky od AMD byl obrovský.

V otázce výkonu se zástupci společnosti AMD nebáli na tiskovce v Las Vegas přímého srovnání s konkurencí. Stroj, který byl vybaven hned dvěma procesory Intel Xeon 8280, byl o 30 % pomalejší při renderování v testu V-Ray než sestava s novinkou od AMD.

Řešení od AMD by mělo být navíc citelně levnější, byť na oficiální cenu pro tuzemský trh si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám