Hlavní obsah

Ceny grafických karet rostou. Za PC si lidé před Vánocemi připlatí

Novinky, sko

Obrovský zájem o kryptoměny si vybírá další daň. K těžení těchto měn slouží výkonné počítače a na trhu je tak akutní nedostatek paměti. Od začátku září kvůli tomu stouply ceny grafických karet Nvidia GeForce GTX přibližně o desetinu a tento trend by měl pokračovat až do prosince.

Foto: archív výrobce

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti (ilustrační foto)

Článek

Poptávka po grafických kartách Nvidia mezi těžaři kryptoměn podle hlavního polovodičového analytika společnosti Mizuho předčila v tomto čtvrtletí všechna očekávání.

Kvůli tomu za posledního půl roku stouply ceny grafických karet o čtvrtinu. V tomto případě je hlavním viníkem nedávný rozmach kryptoměny Ethereum, kterou je možná na rozdíl od jiných kryptoměn, jako je bitcoin, efektivně těžit pouze pomocí grafických karet.

Foto: ethereum.org

Logo virtuální měny ethereum

Stejně jako u jakékoliv jiné kryptoměny i u Ethereum těžba rychle stoupá a nepřiměřeně překonává její tržní hodnotu, takže se den za dnem stává čím dál tím méně výnosná. Navíc řada vlád proti kryptoměnám v poslední době ostře vystupuje, takže motivace k zisku bude pomalu klesat.

Můžeme jen doufat, že ceny paměti DRAM a grafických karet začnou pomalu klesat. Pokud však plánujete v nebližší době nákup nového počítače nebo alespoň grafické karty, vyplatí se buď neotálet, nebo počkat do příštího roku.

Před Vánocemi se totiž budou ceny grafických karet držet poměrně vysoko. A to se logicky promítne také do cen za celé počítačové sestavy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám