Hlavní obsah

Celá knihovna se díky elektronické čtečce vejde do kapsy

Novinky, mif

Dávno jsou pryč doby, kdy se lidé museli rozhodovat, jakou knihu si vzít na výlet. Dnes je s sebou možné vozit celou knihovnu, a to klidně i v kapse. Řeč přitom není samozřejmě o klasických papírových knihách, ale o elektronických čtečkách, které jsou daleko skladnější a lehčí.

Foto: archív výrobce

Elektronické čtečky knih jsou velmi lehké a velké tak akorát.

Článek

Čtečky tzv. ebooků – tak jsou označovány elektronické knihy – lze rozdělit do dvou základních kategorií: s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem. Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety. Obě technologie mají své přednosti i omezení.

Elektronické knihy jsou v kurzu. A to i v knihovnách

Internet a PC

Skoro jako papír

Elektronický papír se více podobá klasické knize, obrazovka tedy není podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že některé nové modely jsou již podsvícené.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Solidní výdrž

Elektronický papír je navíc energeticky velmi nenáročný. Čtečky ebooků se tak bez elektrické zásuvky obejdou klidně i několik týdnů, zatímco čtečky s LCD displeji musíte dobíjet zpravidla každý den. Pro některé uživatele to přesto nemusí být překážka – přeci jen využitelnost tabletů, respektive čteček s LCD displeji je zpravidla daleko širší. Na nich se například zmiňovaná videa dají sledovat bez jakýchkoliv problémů.

Multimediální funkce se nicméně snaží nabídnout i modely s displejem z elektronického papíru. Je možné na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené písničky.

Pokud se chystáte se čtečkou věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Je také nutné rozmyslet si, zda si vystačíte s wi-fi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely se slotem pro SIM kartu, díky kterému je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Tablet či mobil poslouží i jako čtečka elektronických knih

Testy

Jde to i s mobilem

Nahradit čtečku elektronických knih je nicméně možné klidně i chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Stačí do něj nainstalovat speciální aplikaci. Některé přístroje sice mají již programy pro práci s ebooky předinstalované, jejich funkce jsou ale často značně omezené, stejně jako škála podporovaných formátů. Vhodnější je tak doinstalovat některý z inteligenčnějších programů, který toho umí přeci jen o něco více.

Mezi nejpopulárnější aplikace pro chytré telefony patří český program Wooky, Nook od společnosti Barnes & Noble a v neposlední řadě také Moon+ Reader.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nová čtečka od Amazonu láká nízkou cenou

Společnost Amazon uvedla na trh novou čtečku elektronických knih, která se jmenuje jednoduše Kindle. Ta se bude snažit uživatele oslovit především nízkou...

Výběr článků

Načítám