Hlavní obsah

Čekání bude dlouhé, levná herní grafika dorazí až v závěru února

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia již zkraje ledna představila na veletrhu CES novou grafiku GeForce RTX 3060, která je nejlevnějším herním modelem nové generace karet s jádrem Ampere. Fanoušky ale výrobce pořádně napíná, neboť se zahájením prodeje se počítá až v samém závěru února.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060

Článek

Zástupci Nvidie prozradili pouze to, že prodej začne někdy v únoru. Blíže celou situaci oficiálně nekomentovali.

Serveru wccftech.com se ale nyní podařilo získat uniklý plán přímo z Nvidie, podle kterého start prodejů začne nejspíše 26. února. O týden dříve pak bude výrobce rozesílat testovací vzorky pro recenze do jednotlivých redakcí.

Nové procesory i grafiky. Toto je výbava herních notebooků roku 2021

Hardware

Nejnižší cena

Uvedení modelu GeForce RTX 3060 je netrpělivě očekáváno. Předchozí čtyři modely se totiž vyprodaly pouhých pár desítek minut po uvedení na trh a nedostupné jsou již několik měsíců. Očekává se přitom, že s ohledem na atraktivní cenovku startující na 8800 Kč bude zájem o nejnovější model minimálně stejně vysoký.

Platit to patrně bude i pro dražší modely, které přijdou na trh s vylepšeným chlazením či přetaktovaným jádrem. Na pultech obchodů se objeví různá provedení od společností Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac.

Pro srovnání – dříve představené modely jsou výrazně dražší. Model GeForce RTX 3060 Ti se nabízí od 11 499 Kč. Další tři karty s jádry Ampere případné zájemce vyjdou na 13 999 Kč (RTX 3070), 18 999 Kč (RTX 3080), respektive na 40 999 Kč (RTX 3090).

Takto jsme si Vánoce nepředstavovali. Špičková elektronika v obchodech chyběla

Vánoce

Velká očekávání

Společnost Nvidia si od nové grafiky slibuje opravdu hodně. V současnosti je totiž nejpopulárnější herní grafikou starší model GeForce GTX 1060 uvedený v roce 2016. Jeho prvenství dvacítková generace ohrozit nedokázala, ta s třicítkou v názvu by to ale mohla zvládnout. Však také výkon u nového modelu GeForce RTX 3060 narostl až desetinásobně.

Krásně je to vidět na hře Cyberpunk 2077, která ždímá výkon i těch nejnovějších grafických karet až do poslední kapky. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizační výkon a až desetinásobný ray-tracingový výkon oproti GTX 1060. Ve zmiňovaném titulu Cyberpunk 2077 tak výrobce slibuje s novou kartou plynulé hraní i při 60 snímcích za sekundu, samozřejmě v rozlišení Full HD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám