Hlavní obsah

CD nosiče budou brzy minulostí, nahradí je nové médium slotMusic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelé v poslední době stále více nahrazují nákupy kompaktních disků stahováním hudby za poplatek z internetu. Americká firma SanDisk však předpokládá, že mnozí z nich i nadále chtějí mít své nahrávky na hmatatelném médiu. Představila proto nové hudební medium s názvem slotMusic - paměťovou kartu menší než poštovní známka s předem uloženými nahrávkami ve formátu MP3.

Článek

Za nové médium se již postavily přední nahrávací společnosti EMI Music, Sony BMG, Universal Music a Warner Music. Očekává se, že karty slotMusic s nahrávkami populárních umělců se na trhu objeví v předvánoční nákupní sezoně.

Vzhledem k přijetí média předními hudebními firmami a významnými maloobchodníky Best Buy a Wal-Mart se podle agentury Reuters zdá, že slotMusic je nejpodporovanějším novým hudebním formátem od příchodu kompaktního disku v roce 1982. SanDisk chce využít skutečnosti, že řada nových mobilních telefonů již umožňuje přehrávaní hudby a vložení paměťových karet.

iPody nemají slot na paměťové karty

Karty lze použít rovněž v řadě MP3 přehrávačů a notebooků. Neplatí to však pro populární přehrávače iPod a mobilní telefony iPhone firmy Apple, jejichž prodej již překročil 150 miliónů kusů. "Většina MP3 přehrávačů mimo iPody již obsahuje místo na kartu," řekl viceprezident SanDisku Daniel Schreiber.

"Telefony přehrávající hudbu s místem na kartu se prodávají tempem 750 miliónů kusů ročně," dodal. Zařízení pro přehrávaní karet slotMusic tak již nyní vlastní velké množství spotřebitelů, zatímco při příchodu kompaktních disků bylo nezbytné pořídit si nový přehrávač.

"Obzvlášť v současném ekonomickém klimatu je myšlenka využít elektronické zařízení, které již vlastníte, namísto nákupu specializovaného přehrávače dost přitažlivá," řekl Schreiber. Podle SanDisku zpřístupní slotMusic digitální hudbu spotřebitelům bez internetového připojení.

Karta slotMusic má kapacitu jeden gigabyt

Na kartu slotMusic s kapacitou 1,1 gigabytu se vejde celé hudební album i se souvisejícími materiály, například texty písní. Cena karet by se měla pohybovat zhruba na úrovni současných cen kompaktních disků. Většina hudebních alb se zatím prodává ve fyzickém formátu.

Prodej kompaktních disků ve Spojených státech loni dosáhl 449 miliónů kusů, zatímco prodej digitálních alb činil pouze 50 miliónů. Prodej CD má ale sestupnou tendenci. Loni se například v USA propadl téměř o pětinu, napsala agentura AP.

SanDisk je největším dodavatelem paměťových karet flash na světě. Firma je podle svých údajů rovněž druhým největším světovým producentem přenosných digitálních hudebních přehrávačů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám