Hlavní obsah

Byla to jen první vlaštovka. Apple chystá výrazně výkonnější čipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci loňského roku uvedla společnost Apple do prodeje tři nové počítače s vlastním čipem Apple M1. Na nové stroje se prakticky okamžitě snesla chvála za jejich velmi vysoký výkon při zachování velmi slušné spotřeby. Teď agentura Bloomberg upozornila, že americký počítačový gigant chystá na letošní rok ještě výrazně výkonnější monstrum.

Nový Macbook Pro s čipem Apple M1Video: Novinky

 
Článek

Apple v současnosti nabízí pouze jedinou variantu čipu M1. Jednotlivé modely se od sebe liší pouze počtem grafických jader – může jich být sedm nebo osm – a velikostí úložiště i operační paměti. Výkon je tedy u jednotlivých modelů velmi podobný. Americký počítačový gigant se ale chlubí tím, že čip M1 je výkonnější než u 98 procent konkurenčních notebooků prodaných v uplynulém roce.

Další výhodou je pak naprostá tichost – čip M1 se navzdory vyššímu výkonu totiž obejde bez aktivního ventilátoru.

Foto: archív výrobce

Čip Apple M1.

Kdo by si myslel, že Apple už nemá laťku výkonu kam posouvat, je ale na omylu.

Aktuální verze Apple M1 disponuje osmi procesorovými jádry (CPU), podle Bloombergu ale firma pracuje na výkonnější variantě, která bude disponovat 12 jádry CPU. A plány jsou dokonce i na 16jádrové a 32jádrové čipy. S větším počtem jader budou procesory schopny nabídnout výrazně vyšší výkon.

Apple zatím drží všechny informace pod pokličkou, a tak není jasné, kdy by se přesně mohly první počítače s novými čipy objevit v prodeji. S 12jádrovou variantou se nicméně počítá ještě letos.

Apple se netají tím, že bude postupně procesory od Intelu nahrazovat ve všech nabízených modelech vlastními čipy Apple M1, které dříve byly známé pod označením Apple Silicon. Do budoucna se tedy s ničím jiným nepočítá.

Nabídka programů se rozrůstá, Microsoft 365 funguje na nových počítačích od Applu

Hardware

Speciální programy

Pro úspěch tohoto ambiciózního plánu je však nezbytné, aby softwaroví tvůrci připravili dostatek programů. Nový čip Apple M1 totiž staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích.

Běžné aplikace stavěné na platformy od Intelu tak na nových počítačích fungují pouze prostřednictvím speciálního emulátoru Rosetta 2.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám