Hlavní obsah

Extrémně výkonné notebooky zaplaví trh. Na hry ale primárně nebudou

Novinky, rim

V nadcházejících týdnech a měsících by se měl doslova roztrhnout pytel s extrémně výkonnými notebooky, které budou směle konkurovat klasickým stolním počítačům. Díky nové certifikaci Nvidia Studio se na trh chystají desítky nových strojů, prakticky všechny přitom budou určeny primárně na práci.

Foto: archív výrobce

Nových laptopů se chystá hned několik.

Článek

Certifikace Nvidia Studio byla představena v rámci veletrhu Computex. Už tehdy bylo jasné, že nepůjde o žádnou módní nálepku, ale skutečně o vymezení nové kategorie strojů – notebooků, které budou primárně určeny na práci.

Sloužit přitom mají pro velmi náročné uživatele, jako jsou například grafici, fotografové, střihači videí, youtubeři či webdesignéři. Tato generace laptopů jim má nabídnout podobný výkon jako stolní sestavy, využít jej nicméně budou moci i na cestách.

Novinky nabídnou všichni velcí výrobci

Hned v první vlně se na pultech obchodů objevily bezmála dvě desítky notebooků, dalších několik desítek se na to chystá v dohledné době. Některé se patrně ukážou již během letních prázdnin, další budou představeny zkraje září na veletrhu IFA v německém Berlíně.

Výrobu těchto strojů již přislíbily společnosti Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, MSI či například Razer. Není ale pochyb, že se nové notebooky s certifikací Nvidia Studio objeví také v portfoliu dalších výrobců.

Jisté je nicméně to, že ceny novinek budou startovat na částce okolo 40 000 Kč, vyšplhat se budou nicméně moci až na více než 100 000 Kč.

Výrazně výkonnější než MacBook Pro

Vyšší cenovce víceméně odpovídá hardwarová výbava chystaných strojů. Notebooky nabídnou grafické karty Quadro RTX 5000, 4000 a 3000, stejně jako GeForce RTX 2080, 2070 a 2060. Grafické karty RTX akcelerují tvorbu obsahu od úprav videa po 3D rendering s výkonem až 7x větším než MacBook Pro.

Notebooky s Quadro RTX 5000 nabídnou 16 GB grafické paměti, což je v kategorii notebooků aktuálně nejvyšší hodnota. Díky tomu bude možné využít pokročilých pracovních postupů s využitím více aplikací a použít velké 3D modely, což by jinak v přenosném zařízení nebylo možné.

Velká část těchto notebooků nabídne 4K displej a technologii Max-Q, která spojuje vysoký výkon s kompaktními rozměry – má totiž speciálně upravený systém chlazení i samotného grafického čipu. Na bližší informace o nových strojích si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám