Hlavní obsah

Apple odhalil nejvýkonnější počítač všech dob

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

V pondělí večer středoevropského času odstartovala v americkém Cupertinu každoroční vývojářská konference WWDC 2019, která bývá věnována výhradně novému softwaru. Společnost Apple na ní ale letos představila i hardwarové novinky – odhalen byl například nejvýkonnější počítač v celé historii amerického podniku.

Nový Apple Mac Pro a monitor ProDisplay XRDVideo: archív výrobce

 
Článek

Novinka nese název Mac Pro a proti svému předchůdci byla od prvního do posledního šroubku přepracována. Předchozí generace, která si odbyla premiéru už v roce 2013, totiž připomínala svým vzhledem odpadkový koš.

Novinka má proti tomu tradičnější proporce, oválnou konstrukci nahradil kvádrový tvar. Vše je nicméně zhotoveno s precizností typickou pro společnost Apple. Zapomeňte na plast, celá konstrukce je vyrobena z nerezové oceli. Typická je pro vzhled masivní čelní strana s výraznými průduchy pro proudění vzduchu, stejně jako masivní kovové nožičky.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Nejvýkonnější součástky

Takovou pozornost nevěnoval Apple skříni žádnou náhodou, uvnitř ní se totiž ukrývají ty nejvýkonnější součástky na světě, jejichž cenovka se patrně bude šplhat do výše několika stovek tisíc korun.

V té nejvyšší konfiguraci totiž Mac Pro nabídne 28jádrový procesor Intel Xeon a dokonce až 1,5 terabajtu operační paměti – to zatím žádný stolní počítač nenabídl. Sestava navíc může být vybavena hned několika grafickými kartami AMD Radeon Vega II s 32GB pamětí a výkonem 14 teraflops, stejně jako speciálním grafickým akcelerátorem Afterburner.

Oslnivý výkon

Teoreticky tedy novinka s logem nakousnutého jablka nabídne dostatek výkonu pro hraní libovolných her v nejvyšším možném rozlišení, častěji však bude volbou skutečných profesionálů – například jedinců, kteří potřebují střihat videa v 8K rozlišení, nebo upravovat velké množství fotografií. Stejně tak poslouží tento stroj grafickým designérům, architektům či vývojářům.

Na přesné informace o ceně a dostupnosti této novinky si budeme muset ještě počkat. Jisté je nicméně to, že společně s novým Macem Pro přijde na trh také špičkový monitor ProDisplay XRD. Jde o panel s úhlopříčkou 32 palců a s rozlišením 6K, který pochází přímo z dílny Applu. Také u něj je však dostupnost a cena zatím neznámá.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový Apple Mac ProVideo: Apple

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám