Hlavní obsah

Počítač o velikosti kreditky byl slepou uličkou. Výrobce jej zařízne

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel nepřímo přiznala, že počítač o velikosti kreditky, který si odbyl premiéru na veletrhu CES v lednu roku 2017, byl slepou uličkou. Výrobce model Compute Card postupně stáhne z trhu a dále se jeho vývojem nebude zabývat.

Foto: archív výrobce

Intel Compute Card

Článek

Před dvěma roky působil Compute Card jako zjevení. Kvůli kompaktním rozměrům totiž většinu uživatelů při prvním pohledu na zařízení ani nenapadlo, že jde v podstatě o plnohodnotný počítač.

Rozměry jednoho z nejmenších PC na světě byly 95 x 55 x 5 mm, díky čemuž se tento stroj skutečně vešel do peněženky, podobně jako platební karta.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti nového počítače s platební kartou.

Z kompaktních rozměrů se dá patrně tušit, že tato sestava nemohla nabídnout stejné přednosti jako klasické stolní počítače. Hrát hry na něm zkrátka možné nebylo, výrobce jeho využití viděl spíše v oblasti internetu věcí – tedy u různých spotřebičů, které se díky němu stanou chytrými.

Například starší televizor šel díky modelu Compute Card snadno proměnit na chytrý. Možnosti využití byly ale pochopitelně daleko širší, od snadné automatizace různých výrobních linek až po programování digitálních kiosků či interaktivních ledniček.

Příznivá cena nepomohla

Počítač je mimochodem tak tenký, že se na něj nevešel ani klasický USB konektor. Zařízení využívající tento standard je však možné připojit klidně pomocí redukce, která je součástí balení.

Přestože Compute Card vypadal naživo velmi působivě, masovějšího rozšíření se počítač o velikosti kreditky nedočkal. Nepomohla ani relativně příznivá cenovka pohybující se pod hranicí pěti tisíc korun. Výrobce jej proto nyní bez náhrady stahuje z obchodů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám