Hlavní obsah

Miliardový obchod potvrzen. Nvidia kupuje izraelskou firmu Mellanox

New York

Americký výrobce grafických čipů Nvidia převezme za 6,8 miliardy dolarů (155,2 miliardy Kč) izraelskou firmu Mellanox Technologies. Vyplývá to z pondělního prohlášení obou firem. Pro Nvidii, která se snaží posílit své podnikání v oblasti datových center a snížit závislost na herním sektoru, je to dosud největší akvizice, napsal list Financial Times. O Mellanox měl zájem také Intel.

Foto: mif, Novinky

Šéf společnosti Nvidia Jensen Huang

Článek

Nvidia nabízí za jednu akcii společnosti Mellanox 125 dolarů. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou na burze to představuje prémii 14 procent. Akcie Mellanoxu před začátkem pondělního obchodování přidávaly skoro devět procent, zatímco akcie Nvidie byly vyšší o více než jedno procento.

Ke klientům nově vytvořené společnosti budou patřit všichni přední poskytovatelé datových služeb. Její zařízení budou pracovat v polovině z 500 hlavních superpočítačů ve světě.

Nvidia podle nedělní zprávy izraelského finančního serveru Calcalist porazila domácího konkurenta Intel, který za Mellanox nabídl šest miliard dolarů. Výhoda Nvidie spočívá v tom, že bude mít větší šanci získat schválení regulačních úřadů v USA a v Číně, protože Intel a Mellanox mají kontrolu nad trhem komunikačních sítí InfiniBand. Ty jsou síťovým komunikačním standardem běžně používaným v superpočítačích.

Mellanox, který působí v Izraeli i v USA, vyrábí čipy a další hardware pro servery v datových centrech pro cloudové služby. Loni měl tržby 1,1 miliardy dolarů, zatímco příjmy Nvidie loni dosáhly 11,7 miliardy. Sekce datových center se na nich podílela asi třetinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám