Hlavní obsah

Počítače a notebooky mohou před Vánocemi zdražit. Kvůli nedostatku procesorů

Kvůli nedostatku procesorů Intel na evropském trhu může zdražit na konci roku část notebooků a počítačů. Před Vánocemi hrozí také nedostatek některých modelů na trhu. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. Intel, který má tržní podíl okolo 80 procent, v posledních týdnech podle médií nestíhá vykrývat poptávku zejména po procesorech určených pro přenosné počítače.

Foto: archív výrobce

Ilustrační snímek

Článek

Podle obchodního ředitele e-shopu CZC.cz Tomáše Pilského lze zdražení zcela jistě očekávat. "Už v současné chvíli je patrný nárůst cen u procesorů na straně dodavatelů. My se ale každopádně snažíme být v této otázce aktivní a společně se značkami minimalizovat jak výpadek produktů, tak i navyšování cen," řekl.

Alza.cz uvádí, že si zajistila maximální množství notebooků i stolních počítačů. "Nevylučujeme však, že v předvánočním období může nastat nedostatek počítačů s Intel procesory, a je velmi pravděpodobné, že jejich cena na trhu vzroste," řekla mluvčí firmy Patricie Šedivá.

Datart očekává zdražení tohoto sortimentu později. "Zvýšení cen očekáváme až na začátku příštího roku. Aktuálně se zdražení týká samostatných procesorů jako komponentů, v rámci počítačových sestav a notebooků se zdražení promítne až s odstupem času," uvedla mluvčí Iva Pavlousková.

Intel nedávno uvedl, že letos navýší investiční náklady o jednu miliardu dolarů na rekordních 15 miliard. Firma investuje tuto miliardu dolarů do výroby čipů 14 nm v továrnách v Oregonu, Arizoně, Irsku a Izraeli. "Tato investice spolu s dalšími opatřeními na zvýšení efektivity povede k růstu našich dodávek jako reakci na zvyšující se poptávku," uvedla firma. Změnami také projde výrobní divize společnosti.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám