Hlavní obsah

Honba za nejtenčím a nejlehčím notebookem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních týdnech se doslova roztrhl pytel s novými notebooky. Výrobci se přitom předhánějí v tom, kdo nabídne lehčí a tenčí notebook při zachování co nejvyššího výkonu a pracovního komfortu. Překvapivě se tak místo kompaktních 13,3palcových modelů zaměřují na 15,6palcové stroje.

Acer Swift 5Video: archív výrobce

 
Článek

Vůbec nejlehčím 15,6palcovým notebookem na světě je Acer Swift 5, ten je s hmotností 990 gramů dokonce lehčí než celá řada 13,3palcových modelů. Připomeňme, že většina klasických laptopů s úhlopříčkou 15,6 se svou hmotností blíží k hranici dvou kilogramů.

Potěšující je také tloušťka 15,9 mm či odolná kovová konstrukce, ta se překvapivě nijak negativně do celkové hmotnosti nepromítla.

Foto: archív výrobce

Acer Swift 5

Foto: archív výrobce

Acer Swift 5

V útrobách tohoto stroje tepou nové procesory Intel Core osmé generace a notebook může být volitelně vybaven až 16 GB operační paměti. Jako úložiště pro data slouží rychlá SSD jednotka, která může dosahovat kapacity až 1 TB. Pro úplnost dodejme, že obrazovka staví na technologii IPS a nabízí rozlišení Full HD.

Velkou výhodou má být výdrž baterie, která by měla stačit na jeden celý pracovní den – tedy více než osm hodin. Vyzdvihnout si zaslouží také integrovaný slot pro SIM karty, díky kterému může být zajištěna nepřetržitá konektivita k internetu.

Zacíleno na hry

Titulem nejtenčí herní notebook na světě se pak chlubí model ROG Zephyrus S od společnosti Asus. V pase má laptop pouze 14,95 mm, tenčí herní laptop byste tak hledali na pultech obchodů pravděpodobně marně.

Však je také tento velmi výkonný stroj dokonce tenčí než výše zmiňovaný Acer Swift 5. Proti němu má však citelně vyšší hmotnost, vyšplhala se až nad hranici dvou kilogramů. A to především kvůli velmi výkonnému chlazení, které se ukrývá uvnitř.

Asus Zephyrus SVideo: archív výrobce

Pracovní tempo modelu od společnosti Asus udává výkonný procesor Intel Core i7-8750H. Na výběr je ze dvou různých provedení, které se liší především použitou grafickou kartou. Stroj bude moci běžet až s 24 GB operační paměti, přičemž 8 GB je integrováno přímo na desce. SSD jednotka může pak dosahovat kapacity 256 GB, 512 GB nebo 1 TB.

Levnější varianta nabídne NVIDIA GeForce GTX 1060, výkonnější a pochopitelně dražší pak Nvidia GeForce GTX 1070 v edici MaxQ. Právě díky technologii MaxQ se podařilo dosáhnout tak kompaktních rozměrů. Tyto grafické karty totiž nabízejí velmi podobný výkon jako plnohodnotné grafiky stejné řady, ale jsou citelně kompaktnější a neprodukují tolik tepla. A díky tomu jsou pochopitelně tenčí a lehčí i samotné notebooky. Na hraní ve Full HD rozlišení má tedy novinka výkonu více než dost.

Oba nové stroje jasně ukazují, kam spěje budoucnost notebooků. Výrobci se už nesnaží zmenšovat velikost displeje, ale místo toho odlehčují a zeštíhlují nové stroje s 15,6palcovými obrazovkami tak, aby na cestách nebyly velkou přítěží a pořád se na nich dalo dobře pracovat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám