Hlavní obsah

Samsung má první 8K televizor, cena největšího provedení atakuje hranici 400 tisíc

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj vůbec první televizor s vysokým rozlišením 8K představila na veletrhu IFA v německém Berlíně společnost Samsung. Novinka láká kromě vysokého rozlišení také na prvotřídní obraz, cena největšího provedení se však blíží hranici 400 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Samsung Q900R QLED 8K

Článek

Novinka se jmenuje Q900R QLED 8K a v prodeji se objeví ve třech různých velikostech, konkrétně s obrazovkami 65", 75" a 85", tedy 165, 190 a 215 cm. Technologie a nabízené funkce jsou nicméně u všech tří provedení stejné.

Televizory tedy nabídnou rozlišení 8K (7680 x 4320 obrazových bodů). Proti standardu 4K nabízí tedy 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s full HD je tedy obraz dokonce až 16krát detailnější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání různých velikostí rozlišení

Problém překvapivě nepředstavuje ani to, že většina filmů a dalšího videoobsahu se zatím v rozlišení 8K nenabízí. Novinka totiž disponuje technologií umělé inteligence AI Upscaling, tedy schopností přepočítat obraz z nižšího rozlišení na vyšší při zachování co nejvyšší možné kvality. A v praxi funguje tato technologie skutečně na výbornou. Vhod tedy nové přístroje přijdou i v případech, že majitelé nebudou mít 8K videoobsah zatím k dispozici.

Obrazovka staví na technologii QLED, která umožňuje televizoru reprodukovat citelně širší rozsah barev v porovnání se standardními TV. To je zásluha především kovového materiálu Quantum Dot, z něhož je panel tvořen.

Foto: archív výrobce

Samsung Q900R QLED 8K

Přístroje s technologií QLED, která mimochodem pochází přímo z dílen Samsungu, jsou schopny reprodukovat 100 procent barevného objemu. To znamená, že dokážou zobrazit všechny barvy při jakékoli úrovni jasu. Nejjemnější rozdíly jsou viditelné i při nejvyšším stupni jasu technologie QLED – mezi 1500 a 2000 cd/m². V televizorech se technologie QLED skutečně osvědčila, jsme zvědaví na její reálné uplatnění v praxi u herních monitorů.

Všechny tři novinky se začnou oficiálně prodávat v říjnu. Ceny jsou v závislosti na úhlopříčce, 65" model bude stát 129 900 Kč, verze s úhlopříčkou 75" pak vyjde na 179 990 Kč. A konečně za největší 85" televizor případní zájemci zaplatí 379 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Samsung Q900R QLED 8K

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám