Hlavní obsah

Nvidia dostala zpátky statisíce nových grafik. Není o ně zájem

Novinky, mif

Na 300 000 nových grafických jader se mělo vrátit do továren společnosti Nvidia od jednoho z klíčových výrobců. Upozornil na to server Seeking Alpha s tím, že důvod je prostý, o nové grafiky není zájem.

Foto: archív výrobce

Grafická karta od společnosti Nvidia (ilustrační foto)

Článek

Nvidia je největším výrobcem grafických čipů na světě. Ty si od tohoto podniku kupují další společnosti, které je dále vylepšují a prodávají pod vlastní značkou. Čipy od Nvidie je tak možné koupit tímto způsobem pak od značek, jako jsou Asus, MSI, Sapphire, EVGA či například Gigabyte.

Ale právě v tom je onen zakopaný pes, neboť jeden z velkých výrobců – pravděpodobně tedy jedna ze společností zmiňovaných výše – se však kvůli nezájmu ze strany zákazníků rozhodl čipy vrátit.

A nejde přitom rozhodně o malou zakázku. Zmiňovaných 300 000 grafik totiž při současné průměrné ceně představuje zrušenou objednávku ve výši 30 miliónů dolarů, tedy bezmála 670 miliónů korun.

Zlatá horečka

Informace o tom, že prodeje grafických karet v poslední době váznou, se objevily již minulý měsíc. Může za to hlavně zlatá horečka okolo kybernetických měn.

K těžbě kryptoměn se totiž používá hlavně specifická výpočetní síla grafických karet, které během kryptománie značně podražily, trh s těmito komponentami je tak do jisté míry deformován. Výrobci se sice snažili vyrábět jako o život, ale stále to nestačilo.

Problém však nastal na přelomu roku, kdy hodnota bitcoinů a dalších virtuálních měn dramaticky klesla natolik, že se již příliš nevyplatilo kyberměny těžit. A logicky tedy klesla ruku v ruce s tím také poptávka po grafických kartách.

Sklady jednotlivých výrobců jsou tak v současnosti přeplněné loňskými modely karet, kvůli čemuž se pravděpodobně posune příchod novějších modelů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám