Hlavní obsah

Nové grafiky jen tak nepřijdou. Nvidia řeší problém s plnými sklady

Novinky, mif

Nové generace grafických karet od společnosti Nvidia se pravděpodobně jen tak nedočkáme. Podle serveru SemiAccurate je to kvůli tomu, že sklady tohoto výrobce jsou přeplněné staršími modely, které byly uvedeny do prodeje už v loňském roce.

Foto: archív výrobce

Grafická karta Nvidia GeForce GTX 1080 Ti (ilustrační foto)

Článek

Situace na trhu s grafickými kartami je velmi komplikovaná, za což může hlavně zlatá horečka okolo kybernetických měn.

K těžbě kryptoměn se totiž používá hlavně specifická výpočetní síla grafických karet, které během kryptománie značně podražily, trh s těmito komponentami je tak do jisté míry deformován. Výrobci se sice snažili vyrábět jako o život, ale stále to nestačilo.

Problém však nastal na přelomu roku, kdy hodnota bitcoinů a dalších virtuálních měn dramaticky klesla natolik, že se již příliš nevyplatilo kyberměny těžit. A logicky tedy klesla ruku v ruce s tím také poptávka po grafických kartách.

Nové grafiky jsou ještě daleko

Ty nyní čekají na nové majitele na skladech obchodů i samotných výrobců. A podle serveru SemiAccurate je to jeden z hlavních důvodů, proč společnost Nvidia představení nových modelů odkládá.

Žádné oficiální datum, kdy by se měly nové karty ukázat, ještě oznámeno nebylo. Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang dokonce na veletrhu Computex oznámil, že „nové grafické karty jsou ještě daleko“.

V tuto chvíli tedy není jasné, zda se nové modely ukážou ještě letos, byť podle spekulací některých zahraničních serverů by se tak mělo stát už během příštího měsíce.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám